X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Cîte mere vor fi procesate în Moldova

22 noi. 2023,, 19:00   Economie
2545 0

În Moldova pot fi procesate mult mai multe mere decît se prognoza în vară.

În Moldova, în această săptămînă, fabricile de concentrat de mere vor finaliza procesul de primire a materiei prime. De la jumătatea lunii noiembrie la porțile întreprinderilor nu mai sînt cozi de camioane încărcate cu mere "din livadă". Perioada de vară-toamnă a sezonului de prelucrare a merelor din recolta-2023 s-a dovedit a fi una dintre cele mai scurte din ultimii cinci ani, dar destul de intensă, notează experții EastFruit.

După cum au remarcat managerii fabricilor, în timpul verii, capacitatea întreprinderilor de primire și prelucrare a merelor a fost încărcată în proporție de aproximativ 50-70%, ceea ce este foarte mult pentru această perioadă a anului. Toată toamna, pînă la mijlocul lunii noiembrie, fabricile au lucrat la o capacitate de 90-100%. Ținînd cont de acest lucru, după cum presupun administrațiile fabricilor, pînă la sfîrșitul toamnei vor fi prelucrate aproape 300 de mii de tone de mere, adică mai mult decît volumul de materie primă prognozat în vară.

Acest lucru a fost facilitat de o creștere treptată a prețurilor de achiziție a mărului industrial în timpul sezonului: dacă în august-septembrie prețurile s-au încadrat în intervalul de 2-2,2 lei/kg, în octombrie-noiembrie prețurile au crescut în medie pînă la 2,3-2,4 lei/kg (0,12-0,13 dolari/kg, inclusiv TVA și livrare la fabrică). Acesta este un nivel destul de ridicat, dar nu este nivelul maxim al prețurilor. În 2017-2018, prețul mărului industrial oferit fermierilor de către unele fabrici a ajuns la 4 lei/kg.

În unele sezoane anterioare de prelucrare a merelor în perioada de iarnă-primăvară, fabricile de concentrat de mere au recepționat 20-40 de mii de tone de mere, ceea ce este anormal de mult. Anul viitor, acest lucru, cel mai probabil nu se va întîmpla.


În ultimii cinci-șapte ani, cantitatea maximă de mere pentru prelucrare a fost de 340-360 de mii de tone.

4
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?