X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Cine este cel mai mare consumator de resurse energetice în Republica Moldova

6 dec. 2021,, 15:53   Economie
3128 0

În anul 2020 circa 50% din toate resursele energetice din țară au fost consumate de către populație, arată raportul „Balanța energetică a Republicii Moldova”, ediția 2021, realizat de către Biroul Național de Statistică (BNS).

Potrivit documentului care prezintă indicatorii statistici privind formarea resurselor primare și generale de energie, distribuția şi consumurile energetice finale pe principalele activități ale economiei naționale, în perioada anilor 2015-2020, cota sectorului rezidențial (populație) se menține constant la circa 50% din total, notează mold-street.com.

Pe locul doi după consumul de resurse energetice se află sectorul transporturilor care are o cotă de 26% din consumul final energetic, în scădere cu 2 puncte procentuale, comparativ cu anul 2017.

O cotă de 10% îl are consumul în sectoarele de comerț și servicii publice și doar 9% în sectorul industrial, iar 5% în agricultură. Cotele industriei și a agriculturiii a crescut în ultimii trei ani cu cîte un punct procentual relevă datele statistice.

Studiul relevă că Republica Moldova este asigurată cu resurse energetice primare doar în proporție de circa 24%, restul provenind din import.


Din toate resursele disponibile în țară (Consumul Intern Brut), 35% revin produselor petroliere, 19% - gazelor naturale, 28% - pe seama biocombustibililor și deșeurilor (inclusiv și tizicul), 12% - energiei electrice, 7% - energiei termice și 3% - cărbunelui.

Pe teritoriul țării doar 13,6% din resursele energetice sunt utilizate în sectorul de transformare, în timp ce 86,4% sunt consumate direct de către consumatorii finali.

Resursele energetice primare sînt transformate în alte forme de energie, în special în energie electrică și termică. În anul 2020, pentru producerea de energie electrică și termică au fost utilizate preponderent gazele naturale - 93%.

Balanța energetică a Republicii Moldova se elaborează anual și cuprinde indicatori ce se referă la intrările, ieșirile, producția, exportul, importul și consumul final de resurse energetice primare și de energie obținută prin transformare pe parcursul anului de referință. Ea este prezentată în conformitate cu standardele internaționale în unități energetice convenționale (echivalent petrol, echivalent cărbune, Jouli).

Datele balanței prezintă, de asemenea, potențialul de biomasă agricolă și lemnoasă din țară (volumul deșeurilor agricole, celor de lemn și din silvicultură), și oferă o estimare a volumului real de producere și consum al energiei din biomasă, inclusiv de către gospodăriile casnice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?