X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Cerealele care provin din Ucraina și tranzitează teritoriul țării noastre vor fi exceptate, în continuare, de la controlul ANSA

26 iun. 18:15   Economie
2186 0

Cerealele originare din Ucraina, care sînt transportate în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi, în continuare, exceptate de la de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Raportul la un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Documentul propune instituirea unei derogări de la prevederile Legii cu privire la protecția plantelor și carantina fitosanitară, prin care cerealele ce provin din Ucraina și sînt transportate prin punctele de trecere a frontierei de stat, intrare Giurgiulești – Reni și ieșire Giurgiulești – Galați, precum și transportate pe cale feroviară, pentru care se solicită plasarea sub regim de tranzit, să nu fie supuse controlului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Această derogare se va aplica pînă la 14 septembrie 2024.

Avînd în vedere faptul că acest gen de mărfuri tranzitează teritoriul țării noastre în mijloace de transport specializate, riscul introducerii unor organisme de carantină este unul redus. În cazul producerii unor accidente a transportului și a încărcăturilor aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova, transportatorii vor fi obligați să notifice, în decurs de două ore, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În opinia autorului inițiativei legislative, deputatul PAS, Alexandr Trubca, adoptarea acestui proiect de lege va rezolva problema tranzitului mărfurilor de origine non-animală și a aglomerării create la frontiera Republicii Moldova, atît pe sensul de intrare, cît și pe sensul de ieșire, ca urmare a creșterii fluxului de mărfuri din Ucraina.


Proiectul de lege va fi propus plenului Parlamentului spre adoptare.

Asociația Forța Fermierilor cere de urgență Guvernului prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase.

”Mai atragem atenția că importul liber de cereale si oleaginoase ar aduce un risc enorm de interzicere a exportului cerealelor și oleaginoaselor din Republica Moldova pe piața Romîniei, care suspectează reexportul producției din Ucraina prin Moldova. Lipsa acțiunilor din partea Guvernului poate provoca un nou protest al agricultorilor.

Asociația noastră susține parcursul european și își dorește ca statul Republica Moldova să susțină sectorul agrar similar Uniunii Europene prin măsuri eficiente, care permit dezvoltarea fermierilor si satelor, ci nu agro-holdingurilor”, se mai arată în solicitarea fermierilor.

3
0
2
1
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?