X 
Arşiţa stiri: 211
Jocurile Olimpice stiri: 283
Transnistria stiri: 1461

Cel mai mare producător de energie a reușit să eșaloneze plata unor datorii de 1,33 miliarde lei

11 aug. 12:00   Economie
2 ore in urma 845 0

La sfîrșitul anului 2023, datoriile pe termen lung ale Termoelectrica SA se ridicau la 2,585 miliarde lei, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă Iurie Razlovan, Director General interimar al întreprinderii cu 100% capital de stat.

Potrivit lui Razlovan, un acord important a fost semnat în iulie 2024 pentru eșalonarea datoriilor Termoelectrica față de SA Energocom, în valoare de 1,33 miliarde lei, pe o perioadă de 15 ani, scrie mold-street.com.

O altă parte importantă din datoriile istorice sînt față de Moldovagaz, care s-au format inclusiv ca urmare a unui management defectuos, dar și a unei politici tarifare populiste din partea autorităților.

Iurie Razlovan, care a fost numit în funcție un an în urmă, a menționat printre performanțele înregistrate și reducerea semnificativă – de peste cinci ori – a pierderilor nete ale companiei: de la 232,9 milioane lei în 2022, la 43 milioane lei în 2023.

„Aceasta a fost posibil datorită ajustării prețurilor și tarifelor, precum și prin optimizarea costurilor operaționale”, a afirmat managerul.


În perioada anilor 2023-2024, tarifele la energie termică și prețurile la energie electrică au înregistrat un trend de descreștere și anume:

  • Tariful la energie termică s-a diminuat cu 1.753 lei/Gcal – de la 3.577 lei/Gcal pînă la 1.824 lei/Gcal sau cu 49%;
  • Prețul la energia electrică s-a diminuat cu 203 bani/kWh – de la 403 lei/Gcal pînă la 200 lei/Gcal sau cu 50%.

Performanțele financiare și de modernizare ale Termoelectrica S.A.

Pierderile nete ale Companiei au scăzut semnificativ, de la 232,9 milioane lei în 2022 la 43,0 milioane lei în 2023. Aceasta a fost posibilă datorită ajustării prețurilor și tarifelor, precum și prin optimizarea costurilor operaționale.

În perioada anilor 2023-2024 tarifele la energie termică și prețurile la energie electrică au înregistrat un trend de descreștere și anume:

  • Tariful la energie termică s-a diminuat cu 1753 lei/Gcal – de la 3577 lei/Gcal pînă la 1824 lei/Gcal sau cu 49%;
  • Prețul la energia electrică s-a diminuat cu 203 bani/kWh – de la 403 lei/Gcal pînă la 200 lei/Gcal sau cu 50%.

Nereguli depistate și măsuri întreprinse

Director General interimar al Termoelectrica a vorbit și despre identificarea și corectarea mai multor nereguli semnificative, printre care:

Onorariile de succes: A descoperit că au fost achitate în mod nejustificat onorarii de succes în valoare de peste 5 milioane lei unor administratori de IMGFL -uri aflate în proces de insolvabilitate/faliment. Au fost întreprinse acțiuni legale pentru recuperarea acestei sume.

Păcura: În urma unor investigații interne, s-a constatat că o cantitate semnificativă de păcură a fost depozitată incorect. S-au aplicat sancțiuni disciplinare.

Reagenți chimici: Procesul de testare și acceptare a reagenților chimici a fost întîrziat nejustificat, ceea ce a afectat pregătirea pentru sezonul rece. Persoanele responsabile au fost sancționate.

Inventarierea stocurilor: Lipsuri în valoare de peste 7 milioane lei au fost descoperite în cadrul inventarierilor efectuate. Plîngerile au fost transmise organelor competente pentru a recupera aceste sume.

Potrivit lui Razlovan, intreprinderea va continua să îmbunătățească transparența în procesele sale de achiziții publice, Termoelectrica desfășurînd anul trecut 328 de proceduri de achiziție pe platforma guvernamentală MTender.

Valoarea totală a contractelor semnate se ridică la peste 280 milioane lei, iar numărul de ofertanți a crescut, incluzînd companii din Republica Moldova și din alte țări europene.

Termoelectrica S.A. continuă implementarea proiectelor de modernizare și a Planului de mentenanță pentru anul 2024, cu o realizare estimată de 57,4% pînă la sfîrșitul anului. Printre proiectele majore se numără instalarea centralelor de cogenerare eficiente și implementarea de noi surse de energie.

Dl Iurie Razlovan a subliniat că toate aceste măsuri au fost întreprinse pentru a asigura transparența, eficiența și sustenabilitatea pe termen lung a Termoelectrica S.A., în beneficiul consumatorilor și al întregii comunități.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав