Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Ce recoltă de prune se așteaptă în Moldova în acest an

7 sep. 2023,, 14:45   Economie
2502 0

În acest an, se așteaptă o recoltă de prune în Republica Moldova de 85 de mii de tone, marcînd o revenire la normal după roada de anul trecut, afectată de secetă. Din această recoltă, 70 de mii de tone urmează a fi exportate.

„Un început puternic al sezonului este evident, deoarece în lunile iulie-august deja au fost exportate circa 17 mii de tone de prune, comparativ cu circa 10,9 mii de tone de prune exportate în perioada similară a anului 2022. Aproximativ 11,340 de tone de prune din recolta anului curent deja au fost exportate pe piețele Uniunii Europene (UE), în Germania, Austria și Croația, dar și în Marea Britanie, în situația în care în aceeași perioadă a anului trecut pe piețele UE și Marii Britanii au fost exportate 6,442 de tone.

Se e xportă cel mai mult soiurile de prune Stanley, President și Cacanska Rana, cunoscute pentru aromele și calitățile lor gustative, notează Noi.md cu referire la moldpres.md.

Pentru a fi competitivi pe piețele UE, producătorii moldoveni de prune implementează standarde internaționale și își certifică procesele de producere.

Pentru a susține eforturile Republicii Moldova de valorificare a noilor piețe de export, UE a prelungit în luna iulie cu un an măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile pentru strugurii de masă, mere, cireșe, prune, roșii, usturoi și suc de struguri.


1
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?