Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Ce cantitate de cereale se preconizează a fi recoltată în Moldova în acest an

1 iul. 18:30   Economie
2916 0

În Moldova se desfășoară campania de recoltare a cerealelor din primul grup și a rapiței.

Zilele trecute, agroexpert.md a relatat că viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a considerat posibilă o evaluare preliminară: starea cîmpurilor este satisfăcătoare, recolta de grîu de pe 320 de mii de hectare va fi de circa 1,4-1,5 milioane de tone.

La rîndul lor, unii fermieri s-au îndoit public de faptul că o recoltă bună de cereale este posibilă în condițiile meteorologice nefavorabile din acest sezon.

În condițiile în care campania de recoltare nu a ajuns încă la ecuatorul condițional, ministrul a schițat intervalul de randament al grîului: 3,5-4,2 tone/ha în nord, 1,5-2 tone/ha în sud. Agricultorii, înclinați să dramatizeze oarecum situația, reduc productivitatea medie în aceste regiuni, respectiv, la 3-3,5 t/ha și nu mai mult de 1,5 t/ha.

Potrivit lui Boris Boincean, expert al INP "Selecția", scăderea randamentului la prima grupă de cereale față de nivelul anului trecut era previzibilă, deoarece în cea mai mare parte a sezonului agricol - din toamna anului trecut pînă în aprilie inclusiv - teritoriul țării a fost acoperit de o secetă mai mult sau mai puțin severă.


În consecință, precipitațiile din lunile mai-iunie, care au avut adesea caracter de ploi torențiale de scurtă durată, uneori însoțite de grindină, nu au mai fost în măsură să schimbe radical situația în ceea ce privește volumul cerealelor de toamnă. Cu toate acestea, în unele cazuri, ele au influențat favorabil calitatea recoltei ("fizică" – greutatea a o mie de boabe). În același timp, precipitațiile de la sfîrșitul primăverii – începutul verii în majoritatea cîmpurilor de cereale de toamnă nu au adus potențiale probleme: "prinderea" - formarea lăstarilor laterali goi, culturi etajate, răspîndirea în masă a bolilor etc. Adică, precipitațiile tîrzii au oferit toate avantajele posibile și nu au avut consecințe negative.

Principala concluzie care poate fi trasă cu privire la perioada din prag și de la începutul campaniei de recoltare: situația cu privire la randamentul și calitatea culturilor cerealiere se dovedește din nou foarte mozaicată.

În unele exploatații, care au ales agrotehnologiile potrivite și au fost favorizate de natură, recolta de cereale este apropiată de media statistică. În timp ce în cele care au avut ghinion cu vremea și în care tehnologia "nu a funcționat", situația este de-a dreptul proastă.

4
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?