X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4025

Ce buget va avea Fondul de eficiență energetică în următorii ani

27 dec. 2023,, 17:00   Economie
2143 0

În următorii trei ani, Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial (FEERM) va avea un buget de cel puțin 723 de milioane de lei. Potrivit unei hotărîri aprobate de Guvern, banii urmează a fi colectați de la întreprinderile din sectorul energetic.

Inițiativa se referă la Programul de obligații de eficiență energetică, ce va intra în vigoare începînd cu anul 2024, transmite Noi.md cu referire la deschide.md.

Ministerul Energiei precizează că, suplimentar la sumele colectate de la agenții economici, bugetul anual al FEERM va fi dublat din contribuțiile partenerilor de dezvoltare și ale organizațiilor financiare internaționale. Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă, succesorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

FEERM va oferi finanțare nerambursabilă în valoare de pînă la 70% din totalul cheltuielilor necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă în sectorul rezidențial, restul urmînd a fi asigurat prin contribuția locatarilor. Obiectivul Fondului este de a renova anual o suprafață încălzită de cel puțin 155 de mii de metri pătrați în blocurile locative și 56 de mii de metri pătrați în casele individuale și, astfel, reducerea consumului de resurse energetice cu cel puțin 30% din valoarea consumului în condiții normate în clădirile sectorului rezidențial beneficiare ale programelor de finanțare.

„Peste 70% din blocurile locative din Republica Moldova au un nivel scăzut de eficiență energetică, iar populația plătește în facturi pierderile de energie. Astfel, în loc de compensații pentru energie, o măsură anticriză necesară, ne propunem să reducem consumul prin eficientizarea energetică a locuințelor. Calculele arată că renovarea la nivel mediu a clădirilor – izolarea termică a pereților exteriori, acoperiș, subsol, înlocuirea ferestrelor și ușilor ineficiente energetic cu cele performante, reglarea consumului de energie termică și îmbunătățirea sistemului de iluminat – poate genera economii de aproximativ 45% a energiei consumate”, a declarat ministrul energiei, Victor Parlicov.


75% din resursele FEERM vor fi destinate modernizării blocurilor locative, urmînd a fi identificate criteriile de selectare a acestora în baza nivelului de pierderi a energiei, vulnerabilității energetice a consumatorilor, disponibilitatea contribuției proprii, etc. Pentru anul 2024 deja au fost selectate prin concurs 25 de asociații de locatari, în blocurile gestionate de acestea urmînd a fi efectuate audituri energetice și realizate măsurile necesare de eficiență energetică.

La programul de obligații de eficiență energetică pentru anul 2024 vor contribui 55 de întreprinderi din sectorul energetic, inclusiv 2 operatori ai sistemelor de distribuție a energiei electrice, 19 operatori al sistemelor de distribuție a gazelor naturale, 26 importatori de produse petroliere (benzină, motorină și gaz lichefiat) și 8 furnizori de energie termică pentru încălzire și/sau prepararea apei calde menajere, și/sau răcire.

Potrivit Ministerului Energiei, valoarea obligațiilor de eficiență energetică nu va influența semnificativ tarifele finale și va fi de circa un ban per kWh de energie electrică, 5 bani pe m3 gaze naturale, 10 și 11 bani per litru de benzină și, respectiv, motorină și 15 lei pentru o Gcal de energie termică.

0
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?