Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Cazul restituirii de TVA din bugetul Găgăuziei: CC continuă examinările

15 feb. 22:31   Economie
3117 0

Curtea Constituţională (CC) a amînat din nou pronunţarea în cazul restituirii TVA din bugetul autonomiei Găgăuze.

Conform Infotag, şedinţa este programată pentru săptămîna viitoare, transmite Știri.md.

Preşedintele CC, Domnica Manole, a explicat că acest lucru se datorează faptului că la dosar s-a ataşat un pachet suplimentar de documente care necesită studiu.

"Înţelegem gravitatea problemei cu care se confruntă Găgăuzia. Au apărut circumstanţe noi. Curtea a decis să se întoarcă la examinarea fondului cazului. Şedinţa va continua săptămîna viitoare", a declarat Manole, menţionînd totodată că "curtea poate decide efectuarea unei expertize suplimentare".

Amendamentul adoptat în septembrie 2023 la Codul fiscal prevede că în Găgăuzia TVA-ul va fi restituit agenţilor economici din bugetul autonomiei, nu din bugetul de stat. Dacă suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească ca restituire depăşeşte suma încasărilor în buget, diferenţa va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor. La fel ca şi anterior, spre deosebire de alte regiuni, TVA-ul nu intră în bugetul republican, ci rămîne în autonomie.


Amendamentul a intrat în vigoare la 1 noiembrie. Partidul Socialiştilor a contestat această prevedere a legii în octombrie 2023. CC a început examinarea în ianuarie, fiind organizate patru şedinţe cu pauze de cîteva zile. Toate şedinţele au avut loc sub "acompaniamentul" acţiunilor de protest ale reprezentanţilor Găgăuziei, pe care autorităţile autonome îi aduc organizat la Chişinău.

3
0
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?