Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Cărui fapt se datorează succesul exportatorilor moldoveni de prune și struguri

6 dec. 2023,, 17:15   Economie
2513 0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că fructele moldovenești sînt foarte solicitate pe piața UE.

În același timp, potrivit ministerului, consolidarea poziției Republicii Moldova pe piața europeană se datorează deciziei UE de a suspenda taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Astfel, în 2023, 7 categorii de produse au putut fi exportate fără restricții - roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

În acest sens, după cum a scris anterior EastFruit, Comisia Europeană și Parlamentul European au convenit să majoreze cotele de import pentru prunele moldovenești de la 15 la 40 de mii de tone, strugurii de masă - de la 20 la 58 mii de tone, mere - de la 40 la 80 mii de tone, cireșe/vișine - de la 1,5 la 3 mii de tone, tomate - de la 2 la 4 mii de tone, usturoi - de la 220 la 440 de tone, suc de struguri - de la 500 la 1 mie de tone.

La începutul anului 2023, autoritățile UE au examinat opțiunea de a aplica cote extinse pentru aceste categorii de mărfuri, dar ulterior s-a decis deschiderea accesului nelimitat pentru acestea (ca măsură de sprijinire a țării, care se confruntă cu un impact negativ mare al războiului din Ucraina).

Potrivit analiștilor EastFruit, trebuie să recunoaștem faptul că producătorii și comercianții-exportatori moldoveni au beneficiat cu adevărat de liberalizarea exporturilor în UE a prunelor din recolta 2023.


Acest produs a fost deja expediat pe piața europeană în cantități de aproape trei ori mai mari decît cota anuală anterioară în euro. În plus, posibilitatea de exportare în regim liberalizat, se pare, a avut un impact favorabil asupra exportatorilor de struguri moldovenești. Exportul acestui produs a crescut semnificativ în comparație cu nivelul de anul trecut, dar încă sub nivelul cotei euro anterioare.
Evident, succesul exportatorilor de prune și struguri din Republica Moldova se datorează situației favorabile pentru ei în ceea ce privește cererea/prețul acestor produse în Uniunea Europeană în anul curent de comercializare.

7
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?