X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4157

Care este situația privind prețurile pe piața imobiliară din Chișinău

19 iul. 15:45   Economie
9581 0

Potrivit datelor agențiilor imobiliare, în prima jumătate a anului 2024, prețul unui metru pătrat a crescut cu 20%, iar în ultimele trei luni - cu aproape 6,2%. Prețul mediu al apartamentelor din capitală a atins un maxim istoric de 1370 de euro pentru 1 metru pătrat.

Potrivit informațiilor bursei imobiliare Lara (în baza generalizării prețurilor reale de vînzare), în iunie 2024, cel mai mare preț pentru 1 mp într-o clădire nouă (varianta albă) a fost înregistrat: în sectorul Centru al Chișinăului - 1233 euro, în sectorul Rîșcani - 1068 euro, la Botanica și Buiucani - 934 euro, în sectorul Ciocana - 918 euro/mp, relatează logos-pres.md.

Formarea prețurilor este influențată de o serie de factori. Printre principalii factori experții menționează creșterea semnificativă a prețului la materialele de construcție anul trecut, logistica livrării acestora și creșterea salariilor pe care companiile de construcții au trebuit să le achite. Toate acestea au dus la o creștere accentuată a prețului construcțiilor. Și-au jucat rolul și ratele mai mici ale dobînzilor la credite, ceea ce a stimulat cererea pentru locuințe. În timp ce oferta de apartamente noi a scăzut din cauza dificultății de a obține autorizații de construcție și de a lansa noi proiecte.

„Companiile de construcții au fost nevoite să crească prețurile, deși mult mai puțin decît creșterea reală a prețurilor materialelor de construcție. Chiar și așa, apartamentele devin mai accesibile, deoarece salariile exprimate în euro cresc mai rapid decît prețurile apartamentelor. Piața se apropie de echilibru”, spune Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”.

Conform calculelor sale, astăzi, pentru a cumpăra un apartament, este nevoie de 10 ani și de 60% din venitul familiei cu cel puțin doi angajați. Prin comparație, în 2010 ar fi fost nevoie de 19,5 ani, iar în 2020 - 12,4 ani.


După creșterea puternică a prețurilor, s-ar putea să existe o ușoară pauză, piața este relativ amorfă acum, dar pe termen mediu și lung, prețurile apartamentelor vor crește, la fel și salariile, a spus Ioniță.

Unii experți consideră că prețurile apartamentelor de anul trecut au fost adesea umflate nejustificat. Și după ce a suferit un șoc în 2023, piața imobiliară își revine treptat. Echilibrul așteptat între prețurile cererii și ofertei ar putea veni deja din toamnă.

0
3
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав