Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Boom al exportului de rapiță din Republica Moldova. România este principala piață de desfacere

7 dec. 2023,, 17:34   Economie
2205 0

În 11 luni ale anului 2023, Republica Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) a exportat peste 292.000 de tone de rapiță, de aproape patru ori mai mult ca în 2022, arată o analiză a expertului Iurie Rija.

Datele denotă că exporturile de rapiță sînt de 2,65 ori mai mari și comparativ cu anul 2021, cînd s-a înregistrat o recoltă și un export mai mare ca în 2022. Dacă tendința se menține apoi volumul anual de export de rapiță ar putea trece de 310.000 tone, ceea ce va fi un record pentru Republica Moldova, scrie mold-street.com.

România, principala piață de desfacere

Potrivit analizei, cea mai mare parte din rapiță este exportată pe piața românească, unde a ajuns peste 65% din cantitate. Acest lucru nu este ceva surprinzător, or anul trecut 86% din exporturile de rapiță din Republica Moldova au fost pe piața României. Este adevărat că în 2021 cota României a fost de 41%.

Pe locul doi este Bulgaria cu o cotă de circa 23%, iar pe trei - Olanda cu o cotă de doar 2,3%.


Saltul semnificativ al exporturilor de rapiță din Republica Moldova pe piața României a generat deja suspiciuni din partea unor producători români că acesta ar fi de fapt un reexport a producției din Ucraina.

„La sfîrșitul anului, cel mai mare exportator de produse agricole în sud-estul Europei va fi Republica Moldova, care are producții de 20 tone/hectar la rapiță, 50 tone/hectar la grîu și așa mai departe“, a spus recent, într-o notă ironică, Mircea Băluță, director general la Agrototal Prodcom, o companie ce cultivă cereale și oleaginoase, potrivit zf.ro.

Expertul Iurie Rija, directorul Asociației Agrocereale contrazice aceste suspciuni, susținînd că în acest an au fost semănate și suprafețe de două ori mai mari de rapiță, decît media din ultimii cinci ani.

În plus datele privind livrările de rapiță includ și furnizorii din regiunea transnistreană, mulți dintre care au reședință juridică la Chișinău.

De notat datele oficiale arată că în 11 luni ale anului 2023 au fost efectuate doar 2 tranzacții de import a 35,7 tone semințe de rapiță (țara de origine România).

În Republica Moldova, rapița se cultivă pentru uleiuri tehnice și cantitatea produsă este integral exportată. Principalele țări și regiuni producătoare de rapiță din lume sînt Uniunea Europeană, Canada, China, India, Australia, Rusia și Ucraina etc.

4
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?