Subiectul va fi abordat cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.
„Fiind la Bruxelles, dincolo de agenda de lucru pentru care am ajuns aici, consider oportun de a adresa un apel de solidaritate și sprijin pentru fermierii din Republica Moldova, care de trei ani consecutivi sînt afectați de o secetă devastatoare. În anul 2024, seceta, arșița, grindina, precum și inundațiile din ultimele zile au atins cote alarmante, punînd în pericol nu doar recoltele, dar și însăși viabilitatea sectorului agricol – un sector vital pentru economia și securitatea alimentară a țării noastre. Fermierii noștri, mulți dintre ei mici producători, se află la limita puterilor”, a precizat oficialul.
Totodată, Vladimir Bolea a mai menționat că din cauza condițiilor climatice extreme, pierderile din agricultură sînt uriașe, iar resursele interne nu mai sînt suficiente pentru a asigura continuitatea muncii lor.
„În pofida eforturilor depuse de Guvernul Republicii Moldova, care a alocat în mod repetat fonduri de urgență pentru a sprijini fermierii și a adoptat o Lege specială ce le permite un răgaz de șase luni pentru a-și renegocia contractele de creditare, impactul secetei și inundațiilor continuă să fie devastator. Deși am făcut tot ce ne-a stat în putință, nevoile sînt mari și resursele noastre limitate. Agricultura din Moldova are nevoie acum, mai mult ca oricînd, de ajutor din partea Uniunii Europene”, susține Bolea.Astfel, acesta a solicitat sprijinul pentru crearea unui Fond de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească destinat fermierilor moldoveni afectați de secetă și inundații.
„Acest fond ar fi un instrument esențial care ar asigura continuitatea muncii fermierilor noștri, oferindu-le acces la resursele necesare pentru a depăși aceste momente dificile. Subiectul o să-l abordez astăzi în discuția mea cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Adăuga comentariu