Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Banari, despre datoria publică record a Republicii Moldova: "Situația a scăpat complet de sub control"

2 sep. 2023,, 14:40   Economie
3770 0

Situația din economia Moldovei a scăpat de sub control, spune economistul Serghei Banari.

"Creșterea datoriei publice a Republicii Moldova pînă la 100 de miliarde de lei indică faptul că situația a scăpat complet de sub control, nimeni nu înțelege ce să facă cu această situație", a spus Banari, relatează Noi.md cu referire la mybusiness.md .

El crede că, în condițiile unei economii în scădere, Guvernul mizează pe împrumuturi externe și interne, devenind și mai dependent de structurile financiare ale Occidentului.

"În ciuda acestor informații, care au apărut, că datoria publică externă a Republicii Moldova a ajuns la 3,43 miliarde de dolari, dacă e să vorbim în dolari, acestea sînt doar floricele. Fructele vor apărea la sfîrșitul anului, pentru că, potrivit legii statului Republica Moldova, această datorie publică de 63 miliarde lei, până la sfârșitul anului va crește pînă la 82 miliarde lei și nu va fi de 3,45 miliarde, ci de 4 miliarde 140 milioane", a spus Serghei Banari.

Economistul a menționat că politica actualelor autorități ale Moldovei în domeniul economiei amenință securitatea economică, duce la o scădere accentuată a veniturilor populației și crește fluxul de cetățeni care pleacă din țară.


"Noi demult ne aflăm în așa-numitul scenariu grecesc, deoarece creșterea prețurilor depășește, probabil, de cîteva ori creșterea veniturilor populației, astfel că există o scădere a nivelului de trai. Puterea de cumpărare a populației scade în progresie geometrică. Asistăm la un nou val de plecări din țară a populației. În prezent, vedem cum țara și statul se transformă într-un teritoriu dependent economic, dependent financiar, dependent politic și chiar ideologic de așa-numiții parteneri externi", a spus Serghei Banari.

De la începutul anului 2022, în Moldova nu s-a deschis nicio întreprindere mare sau mijlocie. Mai mult, în condițiile creșterii multiple a tarifelor la gaze și energie electrică, multe întreprinderi sînt nevoite să se închidă din cauza rentabilității scăzute sau a neprofitabilității.

23
1
0
4
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?