X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

ANRE a explicat creșterea prețurilor la carburanți

20 mar. 13:00   Economie
2334 0

Prețul la carburanți este influențat puternic de prognozele pesimiste privind cererea și oferta globală

După trei săptămîni de stabilitate a prețurilor la benzină și de scădere a prețurilor la motorină, ANRE atestă o tendință de majorare a acestora pe piața internațională.

Scumpirile recente se produc pe fundalul creșterii cotațiilor Platts la carburanți, care doar în ultimele zile au înregistrat un salt de +9,6% la benzină și de +3% la motorină. În același timp și petrolul a ajuns să depășească pragul de 87 $/baril, înregistrînd astfel cel mai mare nivel din luna octombrie 2023.

Schimbările actuale pe piețele petroliere externe reprezintă un răspuns la ultimele prognoze ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) privind creșterea cererii globale fără vreo susținere previzibilă din partea ofertei. Și analiștii UBS menționează faptul că „statistica privind cererea pozitivă de petrol și extinderea reducerilor voluntare OPEC+ pînă la sfîrșitul lunii iunie a anului curent, au susținut prețurile”. Recent, Irakul a anunțat o reducere în următoarele luni a exporturilor de țiței cu 3,3 mln barili/zi , în timp ce Arabia Saudită înregistrează a doua lună consecutiv diminuarea exporturilor sale de țiței. Totodată, experții JP Morgan și Reuters notează că inclusiv „atacurile ucrainene asupra infrastructurii petroliere, reduc fluxurile de țiței rusesc cu 300-370 mii baril/zi.”

În aceste condiții, pentru ziua de mîine, 21.03.2024, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sînt stabilite la nivelul de:

  • 25,33 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+10 bani);
  • 22,01 lei/litru - pentru motorina standard (+06 bani).

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.

0
1
0
3
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?