X 
Cutremure stiri: 502

Alexandru Sainsus: „Agricultorii moldoveni trebuie să-și schimbe paradigma de gîndire”

28 sep. 06:30   Economie
3 ore in urma 968 0

Fermierii moldoveni trebuie să-și schimbe paradigma de gîndire și să se îndepărteze de agricultura arabilă, care nu mai este aplicabilă în condițiile actuale și duce la pierderi din cauza calamităților naturale, care spală stratul fertil al pămîntului prin ploi abundente.

O astfel de opinie a exprimat reprezentantul platformei Arboretum.live, Alexandru Sainsus, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md

El a menționat că Uniunea Europeană și alți donatori ajută agricultorii moldoveni să implementeze programe de protecție și conservativă, sistemele No-Till, Mini-Till, adică agricultura fără arat, subvenționează procurarea utilajului agricol corespunzător, dar chiar și aceste subvenții nu sînt utilizate pe deplin și rămîn nesolicitate.

Acest lucru se datorează faptului că fermierii, agronomii s-au obișnuit să lucreze într-o anumită paradigmă de agricultură arabilă, care acum nu mai corespunde condițiilor noastre și asistăm la pierderi uriașe din cauza calamităților naturale.

„Respectiv, trebuie să schimbăm această paradigmă, iar paradigma poate fi schimbată doar prin exemple bune și prin promovare, poate chiar constrîngere, din partea Ministerului Agriculturii pentru a trece la agricultura conservativă”, a declarat Alexandru Sainsus.


Acesta consideră că din cauza faptului că oamenii nu înțeleg pe deplin această problemă, nu simt aceste pierderi, respectiv nu o conștientizează, dar și autoritățile nu reacționează prea mult la aceste probleme.

„Dacă oamenii vor începe să se gîndească la acest lucru, cel puțin fiecare al treilea, fiecare al zecelea va pune întrebări candidaților electorali, cred că în scurt timp toate partidele vor avea programe de conservare a pămîntului. Cum vor fi acestea puse în aplicare este o altă întrebare. Dar chiar și faptul că această problemă nu este pusă în discuție și faptul că Institutul de Pedologie a fost optimizat, vorbește despre faptul că societatea noastră nu cunoaște pierderile pe care le suferim în fiecare an din cauza spălării solurilor fertile de către ploile torențiale”, a declarat reprezentantul platformei Arboretum.live.
Potrivit acestuia, pe lîngă faptul că pămîntul erodat înseamnă fertilitate pierdută, iar acest lucru poate fi evaluat în anumiți bani, trebuie să înțelegem că nu este vorba doar de costul acestui pămînt care a fost spălat de pe cîmp, ci despre resursa de care i-am privat pe copiii și nepoții noștri.
„Prin indiferența noastră, lipsa noastră de înțelegere, atitudinea noastră greșită, ignoranța noastră, în esență, privăm generațiile viitoare de posibilitatea de a se hrăni pe acest Pămînt. Iar aceasta mi se pare cea mai mare tragedie”, a subliniat Alexandru Sainsus.

2
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав