Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Alaiba: "Mai greșim. Și recunoaștem cînd greșim"

15 ian. 14:21   Economie
2656 0

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a venit cu o reacție după ce un material jurnalistic a scos la iveală faptul că pe rafturile magazinelor din țară se regăsesc o sumedenie de produse de import, care au indicat pe ambalaj codul de bare atribuit Republicii Moldova.

Anterior, ministrul Alaiba a lansat o campanie de promovare a consumului de produse locale prin identificarea acestora prin intermediul codului de bare ale produselor atribuit țării noastre și anume - 484. Ulterior, o anchetă jurnalistică a relevat faptul că autoritățile induc în eroare consumatorul, atunci cînd îi îndeamnă să aleagă produse autohtone în baza codului de bare.

În replică, Dumitru Alaiba a recunoscut că a admis o greșeală și că cetățenii ar trebui să atragă atenția nu doar la codul de bare al produselor, dar și la mențiunea "Fabricat în Moldova"

"Mai greșim. Și recunoaștem cînd greșim. În contextul informației publicate de Business News Service / Mold-Street cu privire la mesajul de promovarea a consumului local prin verificarea codului de bare - se impun cîteva precizări. În primul rînd, ne cerem scuze de la consumatorii pe care i-am indus în eroare.

Scopul nostru nu a fost sub nici o formă să inducem în eroare publicul. Codul de bare nu este unicul sau cel mai sigur indicator pentru a determina țara de origine a unui produs. În mesajele noastre am îndemnat consumatorii să atragă atenția la codul de bare, dar și la mențiunea "Fabricat în Moldova". Ar fi trebuit să fim mai expliciți.


Adevărul este că multe dintre produsele care ajung pe rafturile din magazinele noastre sub codul de bare 484 au la bază materie primă de import. În același timp, tot aceste produse sînt importate, împachetate și distribuite în Republica Moldova, fiind rezultate ale activității agenților economici care plătesc impozite, salarii și contribuie inclusiv la dezvoltarea economică a țării noastre.

Vrem să încurajăm consumatorul să facă alegeri responsabile, inclusiv bazîndu-se pe codul de bare, dar și să fie atenți la sursa și informațiile despre proveniența materiei prime", a scris Dumitru Alaiba pe rețelele de socializare.

Ministrul a mai precizat că autoritățile vor lucra pentru a asigura producătorilor locali condiții optime pentru producerea de produse calitative din materii prime disponibile acasă. Totodată, Ministerul va veni și cu alte inițiative menite să sporească identificarea produselor după originea acestora, a spus el.

"Adevărul este că, oricît ne-am dori, nu întotdeauna materiile prime necesare vor fi disponibile pe piața noastră, fie la calitatea necesară, fie la prețuri competitive. Iată de ce este imperativ să continuăm să deschidem accesul la piețe externe, atît pentru import, cît și pentru export, să reducem povara de producere de pe antreprenori și să încurajăm practicile sustenabile de producere.

Vom continua să încurajăm publicul să ia decizii informate și asumate. Urmează să venim și cu alte inițiative menite să sporească recunoașterea și identificarea produselor după originea acestora, în special ale celor locale", a mai adăugat Alaiba.

0
2
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?