Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Agricultorii din Moldova au primit acces preferențial pe noi piețe de desfacere

16 apr. 12:15   Economie
1803 0

Producătorii agricoli moldoveni vor putea exporta mărfuri fără a plăti taxe vamale în patru țări-membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA): Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană.

Acest lucru este stipulat în Acordul de comerț liber între Republica Moldova și statele membre ale EFTA, ratificat de Parlamentul moldovean și publicat în presa oficială, transmite moldpres.

Documentul are scopul de a consolida cooperarea economică între state și de a extinde schimburile comerciale. Astfel, exportatorii de produse moldovenești vor beneficia de condiții comercial-economice mai bune pe piața statelor membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA).
Totodată, companiile din țările EFTA vor fi încurajate să investească în Republica Moldova. Astfel, va exista oportunitatea creării noilor locuri de muncă în țara noastră.

Potrivit documentului, vor fi eliminate taxele vamale la importurile de produse industriale și vor fi acordate concesii pentru accesul pe piață a produselor agricole. Acordul mai include capitole care reglementează comerțul cu servicii, comerțul electronic, achizițiile publice etc.

Potrivit datelor statistice, în anul 2023, exporturile de produse moldovenești pe piața EFTA au ajuns la 33,34 milioane de dolari SUA, iar importurile au fost de 64,1 milioane de dolari.

5
0
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?