Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Un jurnalist italian a fost amendat pentru că a insultat-o pe Giorgia Meloni

13 oct. 2023,, 19:01   Externe
2350 0

Jurnalistul Roberto Saviano a numit-o „bastard” pe Giorgia Meloni, în decembrie 2020, în timp ce o critica pentru poziția ei privind migrația, iar acum a fost amendat cu 1.000 de euro, dar pedeapsa este cu suspendare, au relatat BBC și agenția Reuters.

Deși va trebui să plătească amenda numai dacă va repeta gestul, există temeri ale activiștilor că verdictul instanței a trimis un „mesaj înfricoșător” cu privire la libertatea presei și este un „regres alarmant pentru libertatea de exprimare”, dar și un „avertisment periculos adresat scriitorilor și jurnaliștilor din întreaga țară”, notează Noi.md cu referire la libertatea.ro.

Jurnalistul a declarat că guvernul condus acum de Meloni a încercat să îl intimideze pentru că a denunțat „minciunile” despre migranți și că va face apel.

La rîndul său, avocatul premierului Italiei a spus că cuvintele folosite de jurnalist au fost o „insultă”, nu o critică, iar Saviano a fost acuzat de „limbaj excesiv, vulgar și agresiv”.

Incidentul a avut loc într-un interviu televizat, în decembrie 2020, înainte ca Giorgia Meloni să devină prim-ministru al Italiei. Saviano a criticat-o pe Meloni și pe colegul ei, liderul de dreapta Matteo Salvini, pentru comentariile lor privind navele de salvare a migranților, după ce Meloni afirmase că bărcile care transportă migranți ar trebui scufundate.


Saviano este sub protecția Poliției de cînd a publicat, în 2006, cartea „Gomorrah”, în care face dezvăluiri despre mafia din Napoli și are o istorie de conflicte cu politicienii de dreapta.

În conformitate cu legislația italiană, unele cazuri de defăimare pot fi considerate infracțiuni și pot fi pedepsite cu o pedeapsă privativă de libertate de pînă la trei ani de închisoare.

Problema migraţiei este un subiect foarte sensibil în Italia, ţară în care au ajuns sute de mii de migranţi în ultimii ani, iar Italia le reproşează partenerilor din Uniunea Europeană lipsa de solidaritate.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?