X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

UE va da statelor membre autoritatea de a opri tranzitul şi importul de gaze ruseşti

8 dec. 2023,, 10:41   Externe
3355 1

Uniunea Europeană (UE) este pe cale să acorde statelor membre puterea de a opri importurile de gaze din Rusia şi Belarus.

Orice stat membru va putea să blocheze companiile din Rusia şi Belarus să obţină spaţiu în gazoductele şi în terminalele lor de gaz natural lichefiat, a relatat FT citînd un proiect de text juridic propus de Bruxelles.

Statele membre ale UE ar putea avea autoritatea de a "limita parţial sau, dacă este justificat, complet" accesul la infrastructură pentru operatorii de gaze din Rusia şi Belarus, pentru a-şi proteja interesele vitale de securitate, notează Noi.md cu referire la news.ro.

Negociatorii statelor membre şi Parlamentul European sînt aşteptaţi să aprobe textul preliminar astăzi.

UE a avut anterior o iniţiativă de colaborare pentru achiziţia comună de gaze naturale, astfel încît să poată fi refăcute rezervele de gaz înainte de iarnă, evitînd astfel repetarea preţurilor-record ale energiei de anul trecut, în contextul preocupărilor legate de deficitele din Europa rezultate din reducerea livrărilor de gaze din Rusia.


Statele membre ale UE sînt, de asemenea, angajate în prezent în discuţii cu privire la o propunere înaintată de Comisia Europeană privind cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni economice impuse Rusiei.

5
1
0
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?