Transnistria stiri: 1324
Eurovision stiri: 494

Ucraina devine cel mai mare furnizor de zahăr al blocului comunitar, devansînd Brazilia

4 dec. 2023,, 03:01   Externe
2331 0

Importurile de zahăr ucrainean în Uniunea Europeană au crescut de 10 ori în ultimul sezon, ajungând la 413 mii de tone, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, notează Radio România Actualități.

Această tendință continuă și în prezent, iar Brazilia și-a pierdut poziția de cel mai mare furnizor al blocului comunitar.

Ponderea importurilor de zahăr ucrainean în importurile totale ale Uniunii Europene a crescut de la 16% la 38% în noiembrie, în timp ce cota Braziliei a scăzut de la 32% la 8%.

Datele de la Bruxelles arată că aproape o treime din importuri au mers spre România, urmată de Polonia, Italia, Ungaria și Bulgaria. Prețul unei tone de zahăr a atins un nou maxim istoric în octombrie, ajungând la 810 euro, cu 255 euro mai mult față de anul trecut.

La fel ca și în cazul altor materii prime, UE a eliminat taxele vamale la importurile de zahăr ucrainean, după debutul invaziei rusești, ceea ce a generat un val de critici din partea producătorilor locali care se plâng de concurența incorectă.


Cultivatorii de sfeclă de zahăr din Franța au cerut ca zahărul din Ucraina să fie reexportat în afara Europei pentru a nu-i afecta pe producătorii locali.

Importurile de zahăr din Ucraina ale blocului comunitar ar putea ajunge la 700.000 – 800.000 de tone, în sezonul 2023 – 2024, a informat Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Franța (CGB), la o conferință de presă organizată marți. Cantitate ar fi aproape dublă față de importurile din sezonul precedent. “Avem nevoie de un răspuns clar din partea Comisiei Europene cu privire la modul cum va gestiona în viitor acest aflux de zahăr”, a subliniat CGB, potrivit Reuters.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?