Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Turcia este pregătită să fie garant pentru Palestina în cadrul acordului cu Israelul

25 oct. 2023,, 18:45   Externe
1861 0

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara este pregătită să acționeze ca țară garant pentru Palestina într-o înțelegere cu Israelul.

Vorbind în parlament, liderul turc a sugerat, de asemenea, convocarea unei conferințe de pace pentru a rezolva criza.

"Sîntem pregătiți să acționăm ca o țară garant pentru Palestina în rezolvarea conflictului. De asemenea, propunem convocarea unei conferințe internaționale de pace privind soluționarea conflictului dintre Israel și Palestina, cu participarea tuturor actorilor influenți", a declarat Erdogan.

"Turcia nu va renunța niciodată la responsabilitatea sa de a deschide calea pentru o pace durabilă. Considerăm că instituția țărilor garante, pe care am propus-o, este cea mai eficientă metodă pentru o soluție realistă la această problemă, cel puțin pe termen scurt și mediu. Facem apel la țările cu bunăvoință să evalueze această propunere cît mai curînd posibil, să ia măsuri concrete și să deschidă ușa către pace", a declarat liderul turc.

El a afirmat că Turcia, ca țară care crede sincer că o pace dreaptă nu are învinși, solicită organizarea unei conferințe de pace privind reglementarea israeliano-palestiniană "ținînd cont de lecțiile învățate din eșecul unor astfel de reuniuni organizate în ultimii 30 de ani, de la Madrid la Oslo, de la Sharm el-Sheikh la Annapolis".


Erdogan a mai spus că singura formulă de rezolvare a conflictului dintre Israel și Palestina este ca comunitatea mondială să recunoască înființarea unui stat palestinian în interiorul granițelor din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?