X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Turcia a amînat din nou ratificarea aderării Suediei la NATO

23 noi. 2023,, 13:15   Externe
2051 0

Turcia a informat NATO că ratificarea cererii de aderare a Suediei nu va fi finalizată la timp pentru a permite organizarea unei ceremonii de aderare în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai Alianței, care va avea loc săptămîna viitoare.

Informația este prezentată de RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Săptămîna trecută, comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a amînat votul privind cererea Suediei de aderare la NATO pentru a purta discuții suplimentare pe această temă.

Este probabil ca marți sau miercuri comisia să reia discuțiile pe această temă, a declarat o sursă. Zilele acestea, pe 28-29 noiembrie, miniștrii de externe ai NATO se vor reuni la Bruxelles. O reuniune care, conform speranțelor unora din blocul de apărare occidental, va marca aderarea Suediei.

Atît Suedia, cît și Finlanda au solicitat să adere la NATO în mai anul trecut, după izbucnirea războiului din Ucraina.


Președintele turc Tayyip Erdogan s-a opus atunci ambelor solicitări. În aprilie, Turcia a sprijinit propunerea Finlandei, dar a lăsat Suedia să aștepte.

Turcia a cerut ca Suedia să ia măsuri suplimentare împotriva membrilor locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat un grup terorist de către Uniunea Europeană și Statele Unite.

Ca răspuns, Stockholm a introdus un proiect de lege antiterorism care face ilegală apartenența la o organizație teroristă și, de asemenea, ridică restricțiile privind exporturile de arme către Turcia. Suedia a declarat că și-a îndeplinit partea sa din acordul semnat anul trecut.

Pentru a fi ratificat, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de comisia pentru afaceri externe a Turciei înainte de a fi supus votului plenar în parlament, ceea ce ar putea dura cîteva zile sau săptămîni. Erdogan trebuie apoi să semneze legea, finalizînd un proces a cărui durată a reprezentat o frustrare pentru aliații Ankarei și a pus la încercare legăturile acesteia cu Occidentul.

Deși Ungaria, membră NATO, nu a reușit nici ea să ratifice aderarea Suediei, Turcia este considerată principalul obstacol în calea aderării Suediei.

7
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?