Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Trei furtuni magnetice vor lovi astăzi Pămîntul

1 dec. 2023,, 16:45   Externe
2736 0

Specialiștii avertizează asupra posibilității unor pene de semnal radio și internet și a aurorelor nu doar la poli, ci și la latitudini medii.

Astăzi, 1 decembrie, este posibil să apară probleme cu radioul, internetul și GPS-ul în unele părți ale lumii, deoarece se așteaptă ca mai multe furtuni magnetice să lovească simultan Pămîntul, informează unian.net.

De asemenea, furtuna ar putea determina ca spectaculoasa auroră boreală să se extindă astăzi pînă la latitudinile medii, relatează lnderendent.

"Se preconizează că furtuna va lovi Pămîntul pînă la prînz, pe 1 decembrie... Așteptați-vă ca aurorele să ajungă la latitudini medii adînci. Sînt probabile probleme de recepție pentru radioamatori și GPS, în special pe partea de noapte a Pămîntului", au avertizat oamenii de știință.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA și alți meteorologi au prezis deja că trei furtuni solare se îndreaptă spre Pămînt, acestea urmînd probabil să fuzioneze, ceea ce va duce la perturbări mai grave ale cîmpului magnetic.


Se pare că două erupții solare se îndreaptă deja spre planeta noastră, dar cea de-a treia este mai rapidă și mai puternică, astfel că se va contopi cu cele anterioare. Acest lucru va provoca o furtună magnetică de nivel G3 pe planeta noastră.

Furtunile magnetice de pe Pămînt apar ca urmare a furtunilor solare. Acestea sînt explozii puternice de energie emanate de Soare, care conțin cea de-a patra stare a materiei - plasmă și materie ionizată.

Se știe că furtunile solare interferează cu cîmpul magnetic al Pămîntului și afectează rețelele electrice, dezactivează sateliții și, în unele cazuri, perturbă conexiunile la internet.

Intensitatea unor astfel de furtuni este indicată prin litera G, urmată de un număr între 1 și 5, unde 1 înseamnă cel mai minor eveniment, iar 5 înseamnă cel mai extrem. Furtunile G3 așteptate astăzi sînt evenimente severe care pot cauza probleme cu navigația prin satelit intermitentă și cu navigația radio de joasă frecvență.

0
0
1
8
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?