Transnistria stiri: 1319
Eurovision stiri: 494

Trei astronauţi chinezi au revenit pe pămînt după o misiune în spaţiu

31 oct. 2023,, 13:15   Externe
3048 0

Trei astronauţi chinezi au revenit cu bine pe Terra marţi, după ce au petrecut cinci luni pe orbită la bordul staţiei spaţiale Tiangong, a anunţat televiziunea publică chineză, potrivit căreia misiunea Shenzhou-16 a fost "un succes complet", informează AFP.

Jing Haipeng, Zhu Yangzhu şi Gui Haichao au aterizat cu bine în proximitatea sitului Dongfeng din China la ora locală 08:11, potrivit postului de televiziune CCTV, transmite Noi. md cu referire la moldpres.

Imaginile TV au arătat capsula spaţială în timp ce efectua o aterizare lentă cu ajutorul unor paraşute în deşertul Gobi din nord-vestul Chinei, înconjurată de un nor dens de praf portocaliu.

"Medicii de la faţa locului şi personalul bazei au confirmat că astronauţii au o sănătate bună. Misiunea Shenzhou-16 a fost un succes complet", a precizat CCTV.

Cei trei astronauţi au fost lansaţi în spaţiu la sfîrşitul lunii şi au rămas pe orbită timp de 154 de zile, ocupîndu-şi timpul în principal cu experimente ştiinţifice.


Ei au realizat şi o ieşire extravehiculară ce a avut o durată de aproape opt ore.

Un nou echipaj, cel mai tînăr trimis de China în spaţiu pînă în prezent, îi va locui pe cei trei astronauţi după ce a ajuns la bordul staţiei spaţiale chineze Tiangong săptămîna trecută, în cadrul misiunii Shenzhou-17.

Cu o medie de vîrstă de 38 de ani (contra 42 de ani pentru precedentul echipaj), Tang Hongbo, Tang Shengjie şi Jian Xinlin vor efectua "teste de sarcină utilă pentru ştiinţe şi aplicaţii spaţiale", potrivit Agenţiei Naţionale Spaţiale din China.

Ei vor realiza şi lucrări de mentenanţă pentru repararea unor distrugeri minore cauzate staţiei chineze de deşeuri spaţiale.

Misiunea acestor astronauţi la bordul staţiei Tiangong are o durată programată de şase luni.

Astfel de experimente sînt preţioase pentru statul asiatic gigant, care are ambiţia de a trimite un astronaut chinez pe Lună pînă în 2030, acesta fiind marele obiectiv al unui program spaţial ce avansează cu regularitate de mai multe zeci de ani.

Beijingul investeşte de cîteva decenii miliarde de euro în programul său spaţial condus de armata chineză, ceea ce i-a permis Chinei să recupereze mare parte din decalajul ce o separa de Statele Unite şi Rusia.

China a trimis primul său astronaut în spaţiu în 2003, iar staţia ei spaţială Tiangong este pe deplin operaţională de la sfîrşitul anului 2022.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?