Eurovision stiri: 490
Transnistria stiri: 1302

Terminalul Rafah s-a redeschis pentru străini şi cei cu dublă cetăţenie

6 noi. 2023,, 18:45   Externe
2597 0

Terminalul Rafah, care leagă Fîşia Gaza de Egipt, s-a redeschis luni pentru a permite evacuarea străinilor şi a celor cu dublă cetăţenie blocaţi în micul teritoriu palestinian asediat şi bombardat de Israel după atacul grupării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie, transmite AFP, citînd surse din cadrul guvernului Hamas.

Acest terminal a fost deschis trei zile săptămîna trecută - miercuri, joi şi vineri -, ceea ce a permis evacuarea a zeci de palestinieni răniţi şi a sute de deţinători de paşapoarte străine, înainte ca Hamas să decidă să-l închidă din nou.

Hamas, care controlează Fîşia Gaza, a pus drept condiţie pentru redeschiderea terminalului asigurarea trecerii în siguranţă a ambulanţelor spre Rafah după un bombardament israelian sîngeros asupra unei ambulanţe în oraşul Gaza.

Surse din cadrul guvernului Hamas au explicat că redeschiderea a avut loc după obţinerea unui acord din partea Israelului, graţie unei medieri egiptene, pentru trecerea a 30 de răniţi, indică AFP, fără să specifice dacă este vorba de civili sau combatanţi.

De partea egipteană a terminalului, ambulanţe au intrat pentru preluarea acestor răniţi, au declarat martori pentru agenţia franceză de presă.


Duminică, Washingtonul a anunţat că peste 300 de americani sau rezidenţi americani şi membri ai familiilor lor au fost evacuaţi de miercuri prin Rafah.

Aproximativ 100 de britanici au putut de asemenea să părăsească Fîşia Gaza, a anunţat luni guvernul de la Londra.

Egiptul susţine că va ajuta la evacuarea a "circa 7.000" de străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie din Fîşia Gaza.

Războiul a fost declanşat în urma atacului fără precedent al combatanţilor Hamas în 7 octombrie în sudul Israelului, soldîndu-se cu cel puţin 1.400 de morţi, în majoritate civili în doar ziua atacului grupării islamiste palestiniene, potrivit autorităţilor israeliene.

Ca represalii, Israelul a declarat că va elimina gruparea Hamas şi a bombardat de atunci fără încetare Fîşia Gaza, supusă unui asediu total din 9 octombrie.

Guvernul Hamas susţine că peste 10.000 de palestinieni au fost ucişi, iar peste 20.000 răniţi în bombardamentele israeliene asupra Fîşiei Gaza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?