Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Suedia a aflat de la Turcia despre posibilele termene de aderare a acestei țări la NATO

29 noi. 2023,, 13:00   Externe
2119 0

Ministrul suedez de Externe, Tobias Bilström, după o întîlnire cu omologul său turc Hakan Fidan, a menționat din nou "cîteva săptămîni" ca termen provizoriu pentru aderarea țării sale la Alianța Nord-Atlantică.

Cuvintele lui Bilström au fost citate de agenția suedeză de știri TT, potrivit Adevărului European.

Ministrul suedez de Externe a participat marți, la Bruxelles, la o reuniune a miniștrilor de Externe din cadrul NATO, unde a purtat discuții cu vizorul turc Hakan Fidan.

"El a spus că speră că Suedia ar putea deveni membră a alianței în cîteva săptămîni", a declarat Bilström, refuzînd să precizeze exact despre ce termen ar putea fi vorba.

Cu toate acestea, ministrul a precizat că nu a vorbit cu Fidan despre ordinea de zi a parlamentului turc (unde s-a mutat ratificarea intrării Suediei în NATO) sau despre necesitatea ca SUA să autorizeze vînzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia.


"Dar faptul că ministrul turc de Externe și-a exprimat acest punct de vedere, că speră ca acest lucru să se facă în următoarele săptămîni, este cu siguranță un semnal pe care îl salutăm. Dar rămîne de văzut dacă acest lucru se va întîmpla cu adevărat", a adăugat el.

Bilström s-a întîlnit, de asemenea, cu omologul său ungar Péter Szijjártó, iar acesta din urmă, a spus el, a dat asigurări că Ungaria nu va fi ultima care va ratifica aderarea Suediei.

Se știe că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis luna trecută un protocol privind aderarea Suediei la NATO la parlamentul țării pentru ratificare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Suedia ar trebui să devină membru cu drepturi depline al Alianței pînă la sfîrșitul lunii noiembrie. Dar aceste planuri se pare că nu s-au concretizat: comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a decis, în cadrul unei reuniuni, să amîne aprobarea protocolului de aderare a Suediei din cauza "lipsei de claritate în această chestiune".

4
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?