X 
Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

SUA vrea să se întoarcă pe Lună, pentru prima dată din 1972

5 dec. 2023,, 22:30   Externe
2376 0

La mai bine de 50 de ani de la ultima misiune Apollo, compania privată americană Astrobotic este gata să ducă SUA înapoi pe Lună. Aceasta a anunțat lansarea în curînd pe satelit a navei spațiale Peregrine, cu o aterizare planificată. Lansarea va avea loc pe 24 decembrie.

Directorul general al companiei Astrobotic, John Thornton, a precizat că la bordul Peregrine nu va exista un echipaj, dar modulul va fi echipat cu instrumente speciale ale NASA pentru a studia mediul lunar înaintea misiunilor cu echipaj uman Artemis, relatează lifehacker.ru

Aceasta va decola din Florida cu ajutorul primei rachete a grupului industrial ULA, denumită Vulcan Centaur. Apoi sonda va avea nevoie de "cîteva zile" pentru a ajunge pe orbita Lunii, dar va trebui să aștepte pînă pe 25 ianuarie pentru ca la aterizare condițiile de iluminare în locul vizat să fie potrivite.

Aterizarea va fi autonomă, fără implicare omului, dar controlată de la centrul de control al companiei Astrobotic.

În primăvara acestui an, start-up-ul japonez ispace a încercat deja să devină prima companie privată care aterizează pe Lună, însă misiunea a eșuat. Și Israelul a eșuat în 2019. Doar patru țări au reușit să aterizeze cu succes pe Lună: Statele Unite, Rusia, China și, chiar nu demult, India.

2
2
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?