X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

SUA au stabilit un record mondial de producție de petrol

2 dec. 2023,, 13:15   Externe
2330 0

Producția de petrol din SUA a atins un nivel record. În septembrie, companiile petroliere americane au produs 13,2 milioane de barili de petrol pe zi, ceea ce este mai mare decît nivelul de producție din Rusia și Arabia Saudită. Acest lucru este raportat de Radio Libertatea.

Creșterea producției de petrol a reprezentat un răspuns la invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, în urma căreia prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari pentru prima dată în aproape un deceniu. Acest lucru a fost un stimulent pentru a fora noi sonde, care acum încep să funcționeze la capacitate maximă, relatează Noi.md citînd haqqin.az.

Financial Times numește cifra din septembrie a Statelor Unite cea mai mare din istoria mondială. Analiștii prognozează o creștere continuă a producției de petrol cu 500 de mii de barili pe zi anul viitor.

În prezent, Statele Unite exportă aproximativ 4 milioane de barili de petrol pe zi, devenind unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume. Țările europene și asiatice au devenit principalii cumpărători ai petrolului american. Creșterea livrărilor de petrol și gaze naturale din SUA a ajutat la evitarea unei crize pe piața energetică europeană iarna trecută.

Producția în creștere și scăderea prețurilor petrolului au implicații politice importante, spun observatorii. Acest lucru a consolidat poziția administrației Biden în relațiile cu Rusia, Venezuela și Iran și a salvat-o de la a fi nevoită să se bazeze pe Arabia Saudită ca partener pentru a stabiliza prețurile mondiale ale petrolului. Prețul petrolului în Statele Unite a scăzut cu aproape 40% de la jumătatea anului trecut, un argument important în campania electorală a lui Joe Biden.

5
0
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?