X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Rusia avertizează SUA să nu intre într-o nouă cursă a înarmării nucleare

29 noi. 2023,, 17:45   Externe
2704 0

Dacă se aşteaptă să cîştige următoarea cursă a înarmărilor, SUA se înşală, a spus ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, într-un interviu pentru cotidianul Izvestia, publicat miercuri, în care nu a exclus un posibil conflict militar între Rusia şi NATO, potrivit Reuters.

Circumstanţele actuale nu sînt „favorabile” unor discuţii cu Washingtonul pe tema controlului armelor, a declarat Serghei Riabkov, responsabil de legăturile cu SUA, neproliferare şi controlul armelor în Ministerul de Externe rus. „Dacă SUA se aşteaptă să cîştige următoarea cursă a înarmării, repetînd într-o oarecare măsură experienţa preşedinţiei lui Ronald Reagan... atunci americanii se înşală”, a declarat Riabkov. „Nu vom ceda provocărilor ...., dar putem garanta că ne vom asigura securitatea”, a declarat acesta.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis Occidentului că „nu blufează” cînd a afirmat că ar putea recurge la armele nucleare dacă integritatea teritorială a Rusiei va fi ameninţată şi a susţinut posibilitatea ca Moscova să reia testele nucleare. În interviul pentru Izvestia, Riabkov a reiterat poziţia Moscovei potrivit căreia Rusia nu ameninţă cu un conflict militar NATO, dar a afirmat că o eventuală escaladare depinde de acţiunile Alianţei Nord-Atlantice. „Răspunderea revine integral NATO”, a declarat oficialul rus. „Depinde de Alianţa Nord-Atlantică. Alegerea este în întregime de partea NATO.

Sîntem pregătiţi, aşa cum s-a demonstrat deja, să ne apărăm interesele naţionale cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie”, a afirmat Serghei Riabkov, citat de Izvestia. Relaţiile Moscovei cu Washingtonul sînt într-atît de proaste încît este posibilă o „ruptură”, dar Rusia „nu va iniţia niciodată un astfel de pas”, a adăugat el.

„Situaţia nu este favorabilă unor semnale chiar şi în astfel de probleme-cheie” (precum controlul armelor), a afirmat Riabkov. Referitor la restabilirea raporturilor cu Alianţa Nord-Atlantică, ministrul adjunct de externe rus este pesimist.


„Nu cred că relaţiile dintre Rusia şi NATO se vor restabili într-o formă sau alta în viitorul apropiat. Aceasta este exclus atît din motive de principiu, cît şi din motive practice. Dacă cineva în Occident crede că noi avem nevoie de aceste relaţii şi că la un moment dat vom veni şi vom cere restabilirea lor se află în cea mai gravă eroare”, a declarat Serghei Riabkov. Înainte, a spus el, Rusia era pregătită să negocieze „pe picior de egalitate şi respect reciproc”, iar, în prezent, „pe fondul a ceea ce se întîmplă, nici nu îmi pot imagina situaţia şi contextul în care acest lucru este posibil”, a adăugat Serghei Riabkov, care înainte de invazia rusă în Ucraina, declarase - denunţînd extinderea Alianţei Nord-Atlantice în estul Europei - că NATO că ar trebui „să-şi strîngă catrafusele şi să se întoarcă la limitele din 1997”.

11
1
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?