X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Președintele Venezuelei a declarat partea de vest a statului vecin Guyana drept un nou stat al țării

6 dec. 2023,, 12:30   Externe
2492 0

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat anexarea regiunii Essequibo, bogată în petrol, care se află în partea de vest a statului vecin independent Guyana.


Teritoriul a fost numit Guyana-Essequibo și va deveni în viitor cel de-al 24-lea stat al Venezuelei. Maduro a cerut Adunării Naționale a Venezuelei să adopte o lege pentru a proteja teritoriul disputat. Acest lucru a fost raportat de publicația Ultimas Noticias, relatează svoboda.org.

De asemenea, Maduro a instruit agențiile care emit licențe pentru extracția de gaze, petrol și minerale să înființeze birouri în regiunea anexată. Companiilor petroliere care operează acolo, Maduro le-a dat trei luni pentru a finaliza operațiunile.

"Doar pe cale amiabilă. Cu respect pentru dreptul internațional, cu respect pentru legi, cu respect pentru buna vecinătate", a declarat președintele venezuelean. O nouă hartă a Venezuelei va fi trimisă tuturor școlilor, liceelor și universităților în perioada următoare, a adăugat Maduro.

La 3 decembrie, Venezuela a organizat un referendum în cadrul căruia alegătorii au fost întrebați dacă sînt de acord cu crearea unui stat venezuelean în regiunea Essequibo, cu acordarea cetățeniei venezuelene populației sale și cu "includerea acestui stat pe harta teritoriului Venezuelei".


Autoritățile susțin că peste 95 la sută dintre participanții la referendum au fost de acord cu încorporarea Essequibo. Cu toate acestea, experții electorali și mass-media vorbesc despre o prezență scăzută la vot și despre falsificări. The Guardian scrie în special despre acest lucru.

În noaptea numărării voturilor, șeful comisiei electorale, Elvis Amoroso, a vorbit despre "victoria covîrșitoare a răspunsului "da", cu o participare de peste 10,5 milioane de voturi". Au fost cinci întrebări la referendum - experții sugerează că Amoroso se referea la suma voturilor - iar prezența reală la vot a fost de 2,1 milioane de alegători. Asta înseamnă puțin peste 10 la sută, ceea ce înseamnă că referendumul a eșuat.

"Secțiile de votare goale" din ziua votului au fost raportate de presa venezueleană și mondială. Prezența la vot de aproximativ 10% a fost raportată și în Guyana, pe baza datelor serviciilor de informații - citate și de The Guardian.

Referendumul, pe care autoritățile venezuelene l-au numit consultativ, a fost organizat sfidînd o hotărîre a Curții Internaționale de Justiție a ONU care a ordonat Venezuelei să se abțină de la orice acțiune pentru a schimba situația în disputa teritorială cu Guyana. Situația a escaladat în 2015, cînd au fost descoperite zăcăminte de petrol și gaze în Essequibo.

Guyana refuză să renunțe la o parte din teritoriul său și nu a exclus posibilitatea de a solicita asistență militară din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Essequibo ocupă aproape trei sferturi din Guyana. Venezuela revendică regiunea din 1811 – de cînd a devenit independentă de Spania, iar Essequibo a trecut la Marea Britanie, a cărei colonie era Guyana.

2
1
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?