X 
Transnistria stiri: 1362
Eurovision stiri: 499

Portugalia anunță alegeri anticipate pe fondul scandalului de corupție din guvern

10 noi. 2023,, 12:15   Externe
2206 0

Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a anunțat dizolvarea parlamentului și numirea de alegeri anticipate după demisia premierului António Costi, pe fondul unui scandal de corupție.

Informația este relatată de "Adevărul european" cu referire la portalul Publico.

António Costa va rămîne prim-ministru interimar al Portugaliei pînă la organizarea alegerilor, ceea ce va permite aprobarea bugetului și îndeplinirea angajamentelor necesare pentru a primi fonduri europene.

De Sousa a acceptat marți demisia lui Costa, pe fondul unui scandal de corupție legat de permisele miniere.

Zilele trecute, în Portugalia au avut loc percheziții la reședința fostului prim-ministru António Costa și la două ministere, în cadrul unei anchete privind nereguli în acordarea de concesiuni pentru zăcăminte de litiu și proiecte de hidrogen verde. Șeful de cabinet al premierului, Victor Escaria, și omul de afaceri Diogo Lacerdo Machado, un apropiat al lui Costa, au fost reținuți.


Potrivit biroului procurorului, Costa va fi investigat în mod independent de către Curtea Supremă, cea mai înaltă instanță care are puterea de a investiga înalți funcționari de stat.

De remarcat că ultimul vot parlamentar a avut loc abia în ianuarie 2022, moment în care Partidul Socialist de centru-stînga al lui Costa a reușit să obțină majoritatea.

3
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?