Transnistria stiri: 1322
Eurovision stiri: 494

Pashinyan a recunoscut oficial teritoriul Azerbaidjanului, incluzînd Karabahul

6 oct. 2023,, 12:30   Externe
8698 0

Premierul armean Nikol Pashinyan, în marja summitului Parteneriatului Politic European din Spania, a recunoscut oficial suprafața Azerbaidjanului ca fiind de 86,6 mii de kilometri pătrați, incluzînd și Karabahul.

Acest lucru este raportat de RBC-Ucraina cu referire la serviciul de presă al Consiliului Europei.

În timpul summitului, Pashinyan s-a întîlnit cu: președintele Consiliului European Charles Michel; președintele francez Emanuel Macron; și cancelarul german Olaf Scholz.

Michel, Macron și Scholz, la rîndul lor, și-au exprimat sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Armeniei. În special, aceștia și-au exprimat sprijinul pentru consolidarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și această țară. Aceștia au convenit asupra necesității de a oferi asistență umanitară suplimentară Armeniei, care se confruntă astăzi cu consecințele evenimentelor din Karabah.

Părțile și-au exprimat, de asemenea, angajamentul față de eforturile care vizează normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan.


"Ele rămîn angajate față de toate eforturile care vizează normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan pe baza recunoașterii reciproce a suveranității, inviolabilității frontierelor și integrității teritoriale a Armeniei (29.800 km2) și Azerbaidjanului (86.600 km2), așa cum se afirmă în declarațiile președintelui Michel din 14 mai și 15 iulie 2023", a scris serviciul de presă.

La 19 septembrie, Azerbaidjanul a desfășurat " operațiuni antiteroriste de natură locală" în Karabah. Operațiunea a durat 24 de ore, iar "republica" nerecunoscută a capitulat. Baku a susținut că și-a atins obiectivele în regiune și a restabilit integritatea teritorială.

La rîndul său, Pashinyan a sperat să semneze un acord de pace cu Azerbaidjanul în timpul summitului Comunității Politice Europene din Spania, dar liderul azer Ilham Aliyev și-a anulat vizita la reuniune.

7
3
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?