X 
Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

NATO dorește înființarea unui "Schengen militar" pentru a facilita circulația trupelor în Europa

23 noi. 2023,, 18:15   Externe
3425 1

NATO consideră că o birocrație excesivă îngreunează mișcările de trupe în Europa.

Această problemă ar putea duce la întîrzieri semnificative în cazul unui conflict cu Rusia.

După cum relatează RBC-Ucraina, acest lucru a fost declarat de șeful comandamentului logistic al NATO, generalul-locotenent Alexander Solfrank, într-un interviu acordat Reuters.

În opinia sa, este posibil să se introducă un "Schengen militar" în Europa. Aceasta ar fi o zonă militară de liberă trecere, după modelul zonei politice Schengen, și ar permite libera circulație a personalului militar în cea mai mare parte a UE.

"În toiul războiului din Ucraina, Rusia lansa 50.000 de proiectile de artilerie pe zi. Aceste proiectile trebuie să ajungă la obuziere. Deci trebuie să creați depozite pentru muniție, combustibil, piese de schimb și provizii", a declarat Solfrank.


El a precizat că crearea unui "Schengen militar" este influențată și de faptul că Alianța trebuie să își orienteze rapid trupele în marea întindere a Europei.

"Sîntem în criză de timp. Ceea ce nu vom face pe timp de pace nu va fi pregătit în cazul unei crize sau al unui război", a spus el.

Trupele NATO trebuie acum să navigheze printr-o varietate de reguli naționale, de la notificarea prealabilă necesară pentru a trimite muniție la lungimea permisă a convoaielor militare și la prevenirea bolilor.

NATO nu ar trebui să încurajeze Kremlinul să calculeze greșit, dînd impresia că Moscova ar putea avea o șansă de a cîștiga din cauza nepregătirii alianței, a avertizat Solfrank.

"Trebuie să fim cu un pas înainte. Trebuie să pregătim teatrul de război cu mult timp înainte ca articolul 5 (din Tratatul de apărare colectivă de la Washington) să fie invocat", a spus el.

În același timp, șeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, s-a plîns că există un surplus de reguli, dar singurul lucru care lipsește este timpul, subliniind că războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-a dovedit a fi un război de epuizare, iar un război de uzură epuizare este "o bătălie logistică".

4
0
0
2
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?