Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Ministerul georgian de Externe acuză Ucraina de o "formă extremă de escaladare a relațiilor".

5 iul. 2023,, 12:30   Externe
2587 0

Ministerul georgian de Externe a calificat propunerea lui Vladimir Zelenski de a-l trimite pe ambasadorul georgian de la Kiev la Tbilisi pentru consultări cu conducerea sa drept "o formă extremă de escaladare a relațiilor diplomatice".

Anterior, la 3 iulie, această declarație a fost făcută de președintele Ucrainei, comentînd fotografiile cu fostul președinte georgian Mihail Saakașvili din închisoare apărute online. În fotografiile din instanță, acesta părea puternic slăbit și nu semăna cu el însuși. Zelenski a declarat că "Rusia îl ucide chiar acum pe cetățeanul ucrainean Mihail Saakașvili cu mîinile autorităților georgiene. El a cerut autorităților georgiene să îl transfere pe Saakașvili în Ucraina pentru tratament.

În replică, Ministerul georgian de Externe și-a exprimat "îngrijorarea profundă" și regretul că Kievul a făcut un astfel de "pas împotriva unui stat și a unui popor prieten". "Decizia autorităților ucrainene cauzează daune grave relațiilor strategice dintre cele două țări și constituie o ingerință directă în afacerile interne ale unui stat suveran", a afirmat ministerul într-o declarație.

În același timp, ministerul a subliniat angajamentul de neclintit al Georgiei față de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Georgia va continua să își exprime solidaritatea și sprijinul față de Ucraina, o țară aflată în război. Tocmai pentru că Ucraina se află în faza activă a războiului, ne abținem în această etapă de la orice altă reacție la măsurile luate de Ucraina, precum și de la crearea de noi tensiuni în relațiile bilaterale, ceea ce ar duce o situație deja complicată la un impas.

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili se află în detenție din toamna anului 2021. El a fost arestat în urma unor condamnări anterioare, după ce a trecut ilegal frontiera și s-a întors în Georgia. În timpul încarcerării, starea de sănătate a lui Saakașvili s-a deteriorat considerabil. Politicianul se află în clinica Vivamed din Tbilisi din mai 2022. Douăzeci de medici au declarat în timpul audierilor din instanță că Saakașvili se află într-o stare extrem de gravă. În februarie 2023 s-a raportat că Saakașvili cîntărea 67 de kilograme. Înainte de arestarea sa, el cîntărea 116 kilograme, avînd o înălțime de 195 de centimetri.

6
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?