X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Mesajul transmis de China după moartea lui Kissinger

30 noi. 2023,, 13:02   Externe
2527 0

Televiziunea de stat a adus joi un omagiu fostului secretar de stat american Henry Kissinger, considerat un „vechi prieten” al Chinei pentru rolul său crucial în stabilirea relaţiilor Beijing-Washington, informează AFP.

În China, Henry Kissinger era de multă vreme cunoscut ca un „vechi prieten al poporului chinez”, pentru că a fost unul dintre actorii majori ai apropierii dintre Washington şi Beijing în anii 1970, ajutînd ţara asiatică să depăşească izolarea în care se afla.

Într-un context al unor relaţii chinezo-americane tensionate în ultimii ani, Henry Kissinger era perceput drept un promotor neobosit al legăturilor calme între cele două puteri mondiale.

„Este o pierdere enormă pentru ţările noastre două şi pentru lume”, a reacţionat ambasadorul Chinei în SUA, Xie Feng, pe reţeaua socială X (fosta Twitter), declarîndu-se „profund bulversat şi întristat”.

„Istoria îşi va aminti de ceea ce acest centenar a adus în relaţiile dintre China şi SUA şi el va rămîne întotdeauna viu în inima poporului chinez, ca un prieten vechi foarte apreciat”, a adăugat el. Henry Kissinger se deplasase în China în iulie 2023, unde a avut o întrevedere inclusiv cu preşedintele chinez Xi Jinping.

2
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?