Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Liderii Uniunii Europene pleacă la Xi Jinping cu o cerere

1 dec. 2023,, 19:15   Externe
3254 1

Liderii Uniunii Europene, inclusiv șefii Consiliului European și ai Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, precum și șeful diplomației europene, Josep Borrell, vor vizita Beijingul peste o săptămînă.

Unul dintre subiectele discuțiilor cu președintele chinez Xi Jinping va fi furnizarea de bunuri occidentale sancționate către Rusia prin intermediul unor firme înregistrate în China. Acest lucru este relatat de The Moscow Times cu referire la presa chineză.

Se pare că europenii îi vor cere personal lui Xi să reprime 13 astfel de companii despre care s-a constatat că furnizează Rusiei produse europene necesare pentru producția de armament. Principalele țări din UE, inclusiv Germania și Franța, simt, de asemenea, nevoia de a discuta problema direct cu liderii chinezi.

Răspunsul lui Xi ar putea determina dacă europenii vor include aceste companii în cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni. Deocamdată, ei au decis să nu le adauge la el, dar acest lucru ar putea fi făcut dacă UE nu obține un angajament ferm din partea autorităților chineze de a acționa.

UE estimează că aproximativ 70% din bunurile europene interzise la export care ajung în Rusia trec prin China. Astfel, cipuri și alte produse tehnologice sînt utilizate în armele folosite în războiul împotriva Ucrainei.


O altă temă a discuțiilor de la Beijing este o mai mare implicare a Chinei în discuțiile privind formula de pace a președintelui Vladimir Zelenski. De asemenea, europenii îi vor cere din nou lui Xi să își folosească influența pe care o are asupra lui Putin pentru a opri războiul din Ucraina.

1
10
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?