Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1302

Lavrov va participa în Iran la o reuniune dedicată conflictului armeano-azer

23 oct. 2023,, 08:14   Externe
5328 0

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va participa luni, în Iran, la o reuniune pe tema conflictului armeano-azer. La eveniment vor participa șefii diplomațiilor din Armenia, Azerbaidjan, Iran, Rusia și Turcia, transmite duminică EFE, citată de Agerpres.

„Confirmăm convorbirile lui Serghei Lavrov programate pentru luni la Teheran”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, agențiilor de presă locale.

Vineri, adjunctul ministrului de Externe armean, Vahan Kostanian, a informat că Armenia a primit o invitație din partea Iranului de a participa la o reuniune a puterilor regionale privind situația din Caucazul de Sud.

Agenția azeră APA a confirmat că o întîlnire la nivel de miniștri de Externe va avea loc luni la Teheran în formatul inițial cunoscut sub numele de „3+3”, ce propunea și includerea Georgiei, care însă nici măcar nu a participat la prima întîlnire a viceminiștrilor, la Moscova, în decembrie 2021.

Tbilisi s-a oferit să medieze între Armenia și Azerbaidjan, care, de luni de zile, fac schimb de proiecte ale unui tratat de pace, după trei decenii de ciocniri armate pentru controlul Nagorno-Karabah, teritoriu recunoscut la nivel internațional ca făcînd parte din Azerbaidjan, dar care era populat pînă de curînd de aproximativ 120.000 de armeni.


După victoria recentă a Azerbaidjanului într-o operațiune militară din Nagorno-Karabah, autoritățile autoproclamatei republici au capitulat și au anunțat dizolvarea acesteia.

Pe lîngă conflictul din Nagorno-Karabah, cele două țări sînt implicate în ciocniri continue la frontieră, întrucît nu și-au delimitat niciodată granițele de la prăbușirea URSS.

O parte importantă a unei viitoare normalizări a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan presupune nu doar delimitarea granițelor, ci și deblocarea culoarelor de trecere între cele două națiuni, în particular, dar și în regiunea Caucazului de Sud, în general, care include Iran și Turcia.

Azerbaidjanul și Turcia fac presiuni asupra Armeniei să deschidă cît mai curînd așa-numitul „culoar Zangezur”, o cale care să lege Azerbaidjanul de exclava sa Nahicevan, traversînd aproximativ 30 de kilometri de teritoriu armean, dar Erevanul nu a fost încă de acord pentru că vrea să-și păstreze suveranitatea asupra infrastructurii.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?