Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4060

La Baku a fost creat un grup de lucru privind proiectul de livrare a energiei electrice în Europa

3 feb. 2023,, 19:45   Externe
2443 0

Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România au creat un grup de lucru privind implementarea proiectului de furnizare a energiei electrice din Azerbaidjan către Europa Centrală.

Despre acest lucru a anunțat vineri ministrul ungar al Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe, Peter Szijjarto, în urma unei întîlniri la Baku a reprezentanților celor patru țări.

"Amplul proiect privind transportul energiei electrice ecologice din Azerbaidjan prin Georgia și România în Ungaria va contribui la atingerea a două obiective importante. Investițiile în acesta vor contribui la consolidarea securității noastre energetice și la protejarea climei de pe planetă. Această investiție comună este unică, deoarece vom întinde pe fundul Mării Negre cel mai lung cablu electric subacvatic din lume cu o lungime de 1.195 km. Astăzi Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria au creat un grup de lucru și au stabilit sarcina de a pregăti studiul de fezabilitate al acestui proiect", a scris Szijjarto pe Facebook.

În decembrie, la București, liderii celor patru țări au semnat un acord privind furnizarea de energie electrică din Azerbaidjan prin Georgia și apoi printr-un cablu subacvatic către România, iar de acolo către Ungaria. Imediat după aceea, Szijjarto a spus că studiul de fezabilitate al proiectului a fost comandat în aprilie de o companie italiană, iar costul său de 2,5 milioane de euro va fi acoperit din mijloacele Băncii Mondiale. Documentul va fi gata pînă la sfîrșitul anului 2023.

Szijjarto a menționat că Comisia Europeană consideră acest proiect drept unul important pentru întreaga Europă și a alocat 2,3 miliarde de euro pentru acesta. Investițiile în acesta sunt concepute pentru o perioadă de pînă la patru ani. Se preconizează că o parte din energia electrică ecologică provenită din Azerbaidjan prin Georgia și România va fi folosită în Ungaria, iar o parte va merge de acolo în alte țări. De-a lungul liniei electrice se planifică plasarea unui cablu cu fibră optică.

După cum s-a anunțat anterior, la mijlocul lunii decembrie 2022, la București a fost semnat un acord privind parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării și livrării de energie verde între guvernele Azerbaidjanului, Ungariei, Georgiei și României, care prevede instalarea unui cablu electric subacvatic prin Marea Neagră.

Datorită implementării acestui proiect, Moldova și Ucraina vor putea primi energie electrică din Azerbaidjan prin România. De asemenea, Republica Moldova susține achiziționarea de gaze naturale din Azerbaidjan.

1
4
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?