Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

Invazia „super-porcilor”: SUA se pregătesc pentru un „dezastru ecologic” care a scăpat de sub control

28 noi. 2023,, 22:00   Externe
2774 0

Experții din Statele Unite se tem că un număr tot mai mare de „super-porci” foarte greu de eradicat ar putea invada teritoriile din nordul țării, scrie Sky News.

„Super-porcii” din America, o rasă corcită care a împrumutat abilitățile de supraviețuire ale mistrețului eurasiatic și mărimea și fertilitatea porcului domestic din Canada, au scăpat de sub control și au fost descriși ca fiind un „dezastru ecologic”, transmite Digi24.

Profesorul Ryan Brook, unul dintre specialiștii pe această temă din Canada, a explicat că porcii sînt „cel mai invaziv animal de pe planetă”, fiind capabili să răspîndească boli și să distrugă culturile agricole și fauna și flora locală.

„Nimeni nu ar trebui să rămînă surprins atunci cînd porcii încep să treacă acea graniță, dacă nu au făcut-o deja”, a spus profesorul Book. „Întrebarea este: ce vom face în această privință?” „Super-porcii” sînt animale inteligente și îmblănite, ceea ce le ajută să supraviețuiască iernilor canadiene și să se reproducă rapid.

O singură scroafă poate face șase purcei de-o dată și poate făta de două ori pe an – asta înseamnă că și dacă autoritățile ar reuși să elimine 65% din populație în fiecare an, numărul lor ar continua să crească.


Vînătorii sînt neputincioși în fața invaziei „super-porcilor”

Vînătoarea ar putea complica și mai mult problema, potrivit lui Brook. Rata de succes a vînătorilor este de doar 2-3%.

Cîteva state au interzis vînarea porcilor pentru că această practică îi face mai precauți și nocturni, ceea ce înseamnă că sînt mai greu de găsit. În schimb, printre metodele luate în considerare se numără programele de monitorizare „Squeal on Pigs”, iar oamenii de știință au testat otrăvuri precum azotitul de sodiu, dar folosirea lor prezintă un risc pentru alte specii.

„Singura cale de acum înainte este să fii foarte agresiv și să folosești toate instrumentele din dotare”, a spus Brook. Porcii provoacă deja pagube de 2,5 miliarde de dolari pentru fermierii din SUA în fiecare an, în special în statele din sudul țării. Uneori, aceștia atacă oamenii – în 2019, porcii sălbatici au omorît o femeie în Texas.

Animalele nu se găseau în America înainte de venirea exploratorilor europeni, dar sînt prezente deja în ecosistem de sute de ani. Problemele din Canada au început în anii '80, atunci cînd fermierii au fost încurajați să crească porci mistreți înainte ca piața să se prăbușească în 2001, iar unii dintre fermieri au eliberat din frustrare animalele în sălbăticie.

1
4
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?