Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

În Rusia, procurorii vor verifica producătorii de ouă din cauza creșterii prețurilor

8 dec. 2023,, 22:00   Externe
2591 0

În Rusia, procurorul general Igor Krasnov a dispus procurorilor regionali să verifice producătorii de ouă de găină și comercianții cu amănuntul ai acestora dacă prețul mediu de vînzare cu amănuntul a crescut cu peste 40%.

"Procurorii din entitățile constitutive ale Federației Ruse au primit instrucțiuni, în cooperare cu organele antimonopol și alte organe autorizate, să efectueze inspecții de supraveghere a activităților producătorilor de ouă de găină și a comercianților cu amănuntul a acestor bunuri, al căror preț mediu de vînzare cu amănuntul a crescut cu peste 40% pe parcursul anului", a transmis agenția în Telegram.

Această decizie a fost luată în cadrul unei reuniuni a grupului de experți pentru combaterea cartelurilor, la care au participat Procuratura Generală, Ministerul Industriei și Comerțului, Ministerul Agriculturii, FAS, Uniunea avicolă din Rusia și Asociația companiilor de comerț cu amănuntul.

Ouăle se numără printre produsele importante din punct de vedere social, al căror cost este controlat de autorități. Dacă un produs de pe listă se scumpește cu mai mult de 10% (cu excepția factorilor sezonieri) timp de 60 de zile consecutive, pentru acesta se stabilesc plafoane de preț cu amănuntul pentru o perioadă de pînă la 90 de zile. În ultimele cîteva luni, prețul ouălor a crescut într-un ritm accelerat.

Potrivit Rosstat, în săptămîna 14-20 noiembrie, prețul ouălor a crescut cu 4,5%. În octombrie, ouăle de găină din comerțul cu amănuntul s-au scumpit în medie în toate regiunile cu 23,9% față de luna octombrie a anului trecut. În același timp, în 14 regiuni ale Rusiei, ouăle au crescut în preț cu 20,1-39,9%. FAS a sugerat lanțurilor să limiteze majorările la ouă la 5% pînă în martie 2024.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?