X 
Eurovision stiri: 496
Transnistria stiri: 1341

În Polonia au loc alegeri parlamentare și referendum

15 oct. 2023,, 11:15   Externe
2218 0

Astăzi au loc alegeri parlamentare în Polonia, ale căror rezultate pot determina cursul viitor al țării în cadrul UE și în sprijinirea Ucrainei.

Secțiile de votare din Polonia s-au deschis la ora 8 a.m. și vor rămîne deschise până la ora 22:00. Polonezii aleg 460 de deputați și 100 de senatori pentru mandate de patru ani.

Sondajele recente arată că partidul de guvernămînt «Lege și Justiție» (PiS) are mai mult sprijin decît orice alt partid, dar nu suficient pentru a obține o mono-majoritate.

Ea poate fi forțată să caute sprijin din partea partidului de extremă dreaptă anti-Confederația ucraineană sau din partea majorității deputaților independenți dintr-o coaliție pro-europeană sau o coaliție cu unul dintre partidele din blocul «Calea a Treia».

Potrivit sondajelor, cele trei opoziții „Platforma civică”, „Calea a treia” și „Stînga” au un nivel de susținere puțin mai ridicat decît actualul guvern, astfel încît împreună pot primi o majoritate de locuri în noul Seimas - 233 de mandate cu un majoritate minimă de 231 de mandate. Cu toate acestea, aceleași scenarii indică faptul că o astfel de coaliție va fi foarte instabilă și va depinde de fiecare vot parlamentar.


Concomitent cu alegerile parlamentare, are loc un referendum, unde se pun patru întrebări privind vînzarea proprietății de stat străinilor, creșterea vîrstei de pensionare, zidul polono-belarus și admiterea imigranților ilegali din Orientul Apropiat și Africa.

4
0
1
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?