Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Germania s-a oprit în loc. A inceput greva transportatorilor

27 mar. 2023,, 11:20   Externe
2461 0

O greva de amploare initiata de sindicatele Verdi si EVG a dus la anularea zborurilor pe aeroporturi, la suspendarea trenurilor și a altor mijloace de transport în mai multe landuri germane, scrie Deutsche Welle.

Luni, 27 martie, a inceput in Germania o greva de avertisment pe scara larga a lucratorilor din transporturi, organizata de sindicatul feroviar EVG impreuna cu sindicatul Verdi. Greva va dura o zi si va afecta mai multe tipuri de transport din intreaga tara, transmite actual24.

Aproape toate zborurile de pe aeroporturile din Hamburg, Hanovra, Dortmund, Dresda, Dusseldorf, Leipzig, Munchen, Nurnberg, Frankfurt, Stuttgart si Koln-Bonn au fost anulate. Aeroportul din Berlin continua sa opereze, dar zborurile catre orasele de mai sus au fost anulate.

Deutsche Bahn a anuntat, de asemenea, ca trenurile pe distante lungi au fost suspendate in intreaga tara. Compania se asteapta ca problemele legate de traficul feroviar sa continue si in dimineata zilei de 28 martie. Cele mai multe trenuri suburbane nu vor circula, deoarece si operatorul lor, DB Regio, s-a alaturat grevei.

Angajatii din transportul public sînt in greva in mai multe state


Unele servicii de transport public au fost anulate in sapte regiuni din Germania. Acestea sînt Baden-Wurttemberg, Bavaria, Hessa, Saxonia Inferioara, Renania-Palatinat, Saxonia si Renania de Nord-Westfalia. Regiunile dispun de un program de autobuze in caz de greva.

Operatorul de autostrazi din Germania va participa, de asemenea, la o greva de amploare. In acelasi timp, compania a respins temerile legate de inchiderea tunelurilor, citand acordurile planificate privind serviciile de urgenta.

n plus, grevele organizate de sindicate sînt aproape intotdeauna anuntate in avans, motiv pentru care, de multe ori, acestea nu reprezinta o scuza pentru intarzieri si „absenteism” in conformitate cu legislatia germana.

Sindicatele cer o majorare de cel putin 500 de euro pe luna

Aproximativ 350.000 de lucratori din transporturi sînt asteptati sa participe la greva. Sindicatele doresc sa obtina o crestere salariala pentru acestia. Astfel, Verdi solicita o crestere salariala de 10,5%, cu un minim de 500 de euro pe luna. Sindicatul EVG solicita o crestere salariala de 12% pentru lucratorii feroviari germani, dar nu mai putin de 650 de euro pe luna.

Greva va fi cea mai mare din Germania din 1992 incoace, a declarat directorul general al Verdi, Frank Werneke. Ea are loc simultan cu urmatoarea runda de negocieri intre sindicate si reprezentantii autoritatilor germane, programata pentru 27-29 martie la Potsdam.

Asociatia germana a districtelor landurilor a reactionat negativ la ideea unei greve de o asemenea amploare. Potrivit sefului asociatiei, Reinhard Sager, „astfel de demonstratii de forta in timpul negocierilor in curs de desfasurare depasesc in mod clar scopul propus”.

Gerd Landsberg, seful Uniunii Germane a Oraselor si Comunitatilor, a declarat pentru Bild ca, pentru a mari salariile, municipalitatile vor trebui sa majoreze taxele de colectare a gunoiului sau impozitele pe proprietate, precum si sa reduca bugetul alocat pentru repararea cladirilor scolare.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?