Transnistria stiri: 1358
Eurovision stiri: 499

G7 sprijină crearea unui stat palestinian

7 dec. 2023,, 13:15   Externe
6329 0

În urma unui summit virtual desfășurat miercuri, liderii Grupului celor șapte țări și-au reafirmat sprijinul pentru o soluție la conflictul arabo-israelian, care se agravează din 7 octombrie, pe baza existenței a două state - Israel și Palestina.

Acest lucru se arată în declarația liderilor G7, citată de "Adevărul European".

Liderii G7 au condamnat încă o dată acțiunile grupării teroriste Hamas, care a atacat Israelul, au cerut eliberarea tuturor ostaticilor și au reiterat apelul la un armistițiu umanitar și la protejarea civililor.

Aceștia au remarcat dorința de a lucra pentru a crea condiții pentru "soluții durabile pe termen lung" pentru Fîșia Gaza și pentru o revenire la un "proces de pace mai larg".

"Ne menținem angajamentul față de crearea unui stat palestinian în cadrul unei soluții cu două state, care va permite atît israelienilor, cît și palestinienilor să trăiască într-o pace dreaptă, durabilă și sigură", se arată în declarație.


În același timp, liderii G7 au condamnat creșterea violențelor în Cisiordania de către coloniștii israelieni împotriva palestinienilor, cerînd ca aceștia să fie trași la răspundere, și au avertizat puterile regionale să nu destabilizeze situația.

Anterior, Uniunea Europeană a vorbit și ea despre necesitatea de a intensifica eforturile pentru rezolvarea conflictului arabo-israelian și pentru înființarea unui stat palestinian.

Potrivit presei, administrația prezidențială americană lucrează de mai multe săptămîni la un plan în mai multe etape pentru o soluționare postbelică în Orientul Mijlociu, care prevede că o Autoritate Națională Palestiniană reînnoită va prelua în viitor controlul asupra Fîșiei Gaza.

5
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?