X 
Transnistria stiri: 1328
Eurovision stiri: 495

Fostul premier al României și doi foști miniștri ai Sănătății, cercetați pentru prejudicierea statului cu peste un miliard de euro

24 noi. 2023,, 18:45   Externe
2968 0

Fostul premier al României Florin Cîțu este cercetat pentru prejudicierea statului cu peste un miliard de euro.

El este acuzat de procurorii anti-corupție precum că, în perioada pandemiei, a decis achiziționarea nejustificată a aproape 53 de milioane de doze de vaccin anti-Covid 19. În același dosar, sînt cercetați și doi foști miniștri ai Sănătății în perioada 2020-2021.

Direcția Națională Anticorupție din România a cerut încuviințarea Parlamentului și a Președinției pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîțu, precum și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Ei sînt acuzați că, în perioada pandemiei, au decis cumpărarea de către România a unui număr mult prea mare de vaccinuri anti-Covid. Concret, procurorii susțin că, deși vaccinurile contractate în 2020, 37,5 milioane de doze, ar fi fost suficiente pentru vaccinarea populației, suspecții ar fi decis achiziția nejustificată a cantității de 52,8 milioane de doze de vaccin, în valoare totală de peste 1 miliard de euro, la care se adaugă TVA, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului statului român.

La scurt timp de la apariția acuzațiilor, Florin Cîțu, în prezent senator PNL, a scris pe contul său de Facebook că a fost mereu în slujba românilor.

„Am deplină încredere în actul de justiție și sînt convins ca procedurile aflate în desfășurare vor conduce la aflarea adevărului”, a transmis Cîțu.


Și fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu susține că este nevinovat, el susținînd că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, iar deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme.

La rîndul său, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății care a urmat după Vlad Voiculescu, a spus că va coopera cu procurorii DNA.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că senatorii liberali vor vota pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu. De asemenea, Ciucă afirmă că a avut o discuție cu Cîțu, care i-ar fi spus că va demisiona din grupul senatorilor PNL, rămînînd fără afiliere politică.

De asemenea, premierul României, Marcel Ciolacu, actual președinte al PSD, a declarat că senatorii social-democrați vor vota pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu.

17
5
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?