X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Despre ce au discutat la Beijing liderii Chinei și Belarusului

4 dec. 2023,, 11:45   Externe
2831 0

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, și liderul chinez Xi Jinping au avut o întîlnire bilaterală la reședința guvernamentală Diaoyutai, în cadrul vizitei de lucru a șefului de stat belarus în China.

"Creșterea istorică a nivelului relațiilor a dat un impuls puternic aprofundării domeniilor tradiționale, lansării de noi vectori și mecanisme ale cooperării noastre. Belarus a fost, este și va fi un partener de încredere pentru China", a declarat președintele Belarusului la începutul întrevederii.

"Am decis de mult timp că vom coopera, vom trăi și vom fi prieteni cu China. Această prietenie are mai mult de 30 de ani și nu ne-am abătut niciodată de la această cale. Nici la stînga, nici la dreapta. <...> Știm de ce au nevoie țările noastre. Și am făcut multe în această privință", a adăugat el.

"Cînd mă pregăteam pentru această vizită și îmi întrebam colegii despre ceea ce trebuie făcut, ceea ce nu se mișcă, pentru a-i spune președintelui [Republicii Populare Chineze] despre asta. Dar nu am găsit nicio problemă în care să nu existe nicio mișcare. Singura chestiune pe care aș dori să o discut cu dumneavoastră astăzi este viteza", a subliniat liderul belarus.

La rîndul său, liderul chinez a menționat că Alexandr Lukașenko este marele său prieten. El a subliniat că cele două state au reușit să ajungă la acorduri importante pentru dezvoltarea dinamică a relațiilor și consolidarea interacțiunii politice și internaționale.


Președintele Republicii Populare Chineze a remarcat, de asemenea, rolul deosebit al președintelui belarus în menținerea stabilității sociale și în dezvoltarea economică a Belarusului.

Din partea belarusă, la întîlnire, care a durat de trei ori mai mult decît era planificat, au participat prim-vicepremierul Nikolai Snopkov, ministrul de Externe Serghei Aleinik, șeful misiunii diplomatice belaruse în China, Alexandr Cerviakov.

Discuțiile au fost urmate de un dejun de lucru al liderilor belarus și chinez.

În total, șefii de stat au comunicat timp de peste trei ore.

13
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?