X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Cozi de camioane ucrainene la graniţa Ungariei din cauza protestelor din Polonia şi Slovacia

23 noi. 2023,, 08:44   Externe
2298 0

Principalul punct de trecere a frontierei dintre Ungaria și Ucraina se confruntă miercuri cu cozi lungi, conform informațiilor furnizate de Autoritatea Vamală din Ungaria.

Aceasta se întîmplă în contextul în care transportatorii rutieri au fost nevoiți să găsească rute alternative din cauza blocajelor apărute la punctele de trecere a frontierelor cu Polonia și Slovacia, conform Reuters.

Cozile de camioane la punctele de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina se întind pe mai mulți kilometri, deoarece protestele transportatorilor polonezi au intrat în a doua săptămînă.

În Slovacia, principalul punct de trecere a frontierei cu Ucraina a fost și el blocat marți, chiar dacă sindicatul transportatorilor rutieri din Slovacia a afirmat că blocarea drumurilor este rezultatul acțiunii individuale a unui singur camion. Cu toate acestea, sindicatul din Slovacia a avertizat că ar putea să se alăture mișcării de protest declanșate de transportatorii polonezi.

Transportatorii rutieri din Polonia și Slovacia doresc impunerea restricțiilor cu privire la numărul de camioane ucrainene care pot intra în Uniunea Europeană.


Camionagii din Ucraina au fost scutiți de necesitatea de a obține permise de trecere a frontierei în UE după declanșarea invaziei rusești în Ucraina, în luna februarie 2022. Camionagii din Polonia și Slovacia susțin că această excepție le afectează afacerile.

Cozile lungi de la frontieră au afectat și Ungaria miercuri, principalul punct de trecere a frontierei în Ucraina, de la Zahony, confruntîndu-se cu cozi lungi de camioane care așteptau să intre în Ucraina.

Autoritățile au intensificat eforturile pentru a permite fluidizarea traficului crescut prin vamă, conform anunțului Autorității Vamale din Ungaria, dar „capacitatea podului peste Tisa și cea a punctului de trecere a frontierei limitează în mod sever posibilitățile”.

Portalul de știri slovac Dennik N informează că blocajul de la punctul de trecere a frontierei dintre Slovacia și Ucraina, care a început marți la prînz, s-a încheiat la miezul nopții, dar există în continuare cozi de camioane.

Transportatorii polonezi au început marți să blocheze și punctul de trecere a frontierei de la Medyka, împreună cu fermierii, conform informațiilor furnizate de un organizator al protestului.

Ucraina și Polonia au purtat discuții săptămîna trecută cu privire la blocajele apărute la frontierele lor, fără niciun progres înregistrat. Cele două părți urmează să aibă miercuri discuții cu Uniunea Europeană.

Duminică, autoritățile ucrainene au anunțat că aproximativ 3.000 de camioane, în majoritate ucrainene, inclusiv unele care transportă carburanți și ajutoare umanitare, sînt blocate pe partea poloneză a frontierei.

8
2
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?