Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Congresul SUA refuză adoptarea unui pachet financiar masiv pentru Ucraina şi Israel

7 dec. 2023,, 09:15   Externe
3231 0

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinînd fonduri pentru Ucraina şi Israel, notează AFP și Agerpres.

Opoziţia republicană a refuzat să susţină acest text aflat în centrul unor negocieri foarte dure, cerînd în schimbul voturilor lor concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite.

Acest eşec este o dezamăgire pentru Joe Biden care îndemnase cu cîteva ore mai devreme la aprobarea acestor fonduri într-un discurs foarte solemn.

Blocarea acestora ar fi „cel mai mare cadou” oferit preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat el, afirmînd că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mîna pe Ucraina, „nu se va opri aici”.

Democratul a evocat clar ipoteza unui atac rusesc împotriva unei ţări membre a NATO, care ar declanşa intrarea Statelor Unite în război şi, prin urmare, „soldaţi americani luptînd cu soldaţi ruşi”. O situaţie care nu există în prezent şi pe care Washingtonul nu şi-o doreşte, a insistat el.


Statele Unite sînt în prezent ţara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. Congresul a angajat peste 110 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022.

Dar promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina este serios în pericol, un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă din vară nu a adus cîştigurile teritoriale sperate.

Responsabilii ucraineni insistă că au nevoie de mai multe arme pentru a evita ca loviturile ruseşti să arunce milioane de persoane în întuneric în această iarnă, ca anul trecut.

Însă congresmenii conservatori, deşi mulţi susţin în continuare Ucraina în public, condiţionează acest ajutor de o înăsprire clară a politicii migratorii în faţa sosirii migranţilor la frontiera cu Mexicul.

Preşedintele democrat a mai spus miercuri că este pregătit pentru "compromisuri semnificative" asupra acestui punct, cu scopul de a obţine sprijinul ambelor camere ale Congresului.

Negocierile continuă.

Pînă la finalizarea acestora, Washingtonul a anunţat miercuri un nou ajutor militar pentru Kiev, sumă limitată la 175 de milioane de dolari din rezervele executivului. Detaliul include echipamente de apărare aeriană, rachete şi muniţie de artilerie, mai scrie AFP.

  21
  2
  1
  1
  4

  Adăuga comentariu

  500

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

  Ce părere aveți despre protestele fermierilor?