X 
Transnistria stiri: 1323
Eurovision stiri: 494

Comisia Europeană propune reguli noi pentru bunăstarea animalelor

7 dec. 2023,, 20:30   Externe
2858 0

Comisia Europeană a propus joi cea mai mare reformă din ultimii 20 ani a normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului în blocul european și în afara acestuia, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Totodată, circa 44% din gospodăriile din UE au un animal de companie, iar comerţul cu cîini şi pisici a crescut considerabil în ultimii ani, cu o valoare anuală de 1,3 miliarde EUR, mai arată Executivul de la Bruxelles. Cu toate acestea, standardele de bunăstare pentru creştere în scop profesional, deţinere şi vînzare a cîinilor şi pisicilor diferă foarte mult de la un stat membru la altul, existînd, de asemenea, numeroase dovezi privind abuzurile comise asupra acestora, transmite Digi24.

De aceea, pentru prima dată, Comisia înaintează noi norme privind bunăstarea şi trasabilitatea acestor animale, care sînt crescute, ţinute şi comercializate în scopuri economice. Pachetul include o revizuire a normelor actuale ale UE privind animalele în timpul transportului, care va îmbunătăţi bunăstarea celor 1,6 miliarde de animale transportate în şi din UE în fiecare an. Noile norme reflectă cele mai recente probe şi informaţii ştiinţifice, precum şi evoluţiile tehnologice.

Ce standarde impun noile norme

Noile norme privind bunăstarea şi trasabilitatea cîinilor şi pisicilor vor stabili, pentru prima dată, standarde uniforme ale UE pentru creşterea, adăpostirea şi manipularea cîinilor şi pisicilor în unităţile de reproducţie şi în magazinele de animale de companie, precum şi în adăposturi.

Trasabilitatea cîinilor şi pisicilor va fi, de asemenea, consolidată prin identificarea şi înregistrarea obligatorie în bazele de date naţionale pentru a combate traficul ilegal şi a controla mai bine condiţiile de bunăstare a animalelor în unităţi. În cele din urmă, Comisia propune măsuri suplimentare pentru a aborda iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) "O Europă liberă", care solicită o interdicţie la nivelul UE privind creşterea animalelor pentru blană şi vînzarea de produse care conţin astfel de blănuri pe piaţa unică. Comisia salută iniţiativa şi recunoaşte că bunăstarea animalelor rămîne o preocupare majoră pentru cetăţenii europeni. Normele UE existente pentru animale în timpul transportului datează de 20 de ani. Ele nu mai reflectă realităţile actuale, cele mai recente informaţii şi recomandări ştiinţifice, obiectivele de durabilitate sau preocupările legitime ale cetăţenilor noştri în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor. Prin urmare, propunerea de joi se axează pe domenii-cheie vitale pentru asigurarea bunăstării animalelor în timpul transportului: durata călătoriilor va fi redusă, iar în timpul călătoriilor de lungă durată, animalele trebuie descărcate pentru anumite perioade de odihnă, hrănire şi adăpare.


Reguli speciale pentru sacrificarea animalelor vulnerabile

Se vor aplica norme speciale animalelor destinate sacrificării şi animalelor vulnerabile, cum ar fi viţeii neînţărcaţi şi animalele gestante. De asemenea, limitele pentru asigurarea unui spaţiu minim pentru diferitele animale vor fi mărite şi adaptate la fiecare specie, transportarea în temperaturi extreme va fi supusă unor condiţii stricte, incluzînd transportarea exclusiv pe timp de noapte, în cazul în care temperaturile depăşesc 30 grade. În plus, atunci cînd temperaturile sînt sub 0 °C, vehiculele rutiere trebuie să fie acoperite, iar circulaţia aerului în compartimentul pentru animale trebuie controlată, pentru a proteja animalele de expunerea la vînt în timpul călătoriei. În cazul în care temperaturile scad sub -5 °C, împreună cu măsurile menţionate anterior, durata călătoriei nu trebuie să depăşească 9 ore. De asemenea, normele privind exportul de animale vii din Uniune vor fi înăsprite, inclusiv controale mai bune în ţările terţe pentru a îndeplini standarde echivalente cu cele din UE şi vor fi valorificate la maximum instrumentele digitale pentru a facilita aplicarea normelor de transport (de exemplu, localizarea în timp real a vehiculelor, baza de date centrală).

1
2
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?