Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Comisia de afaceri externe a parlamentului turc amînă ratificarea aderării Suediei la NATO

16 noi. 2023,, 20:15   Externe
2079 0

Comisia de afaceri externe a parlamentului turc a decis joi să aibă discuţii suplimentare asupra proiectului de lege privind aprobarea aderării Suediei la NATO, după o dezbatere de cîteva ore, amînînd un proces aflat deja în aşteptare de 18 luni, relatează Reuters.

Preşedintele comisiei, Fuat Oktay, a spus că aceasta poate readuce pe agendă proiectul de lege săptămîna viitoare, fără însă a oferi un calendar clar.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a înaintat proiectul de lege parlamentului spre ratificare în urmă cu trei săptămîni, într-o decizie salutată de NATO şi Stockholm. Proiectul trebuie să fie aprobat de comisia parlamentară pentru afaceri externe înainte de votul în plenul parlamentului, după care preşedintele Erdogan urmează să promulge legea.

La cîteva luni după începerea războiului din Ucraina în februarie 2022, Suedia şi Finlanda au prezentat cereri oficiale de aderare la NATO.

Aderarea Finlandei s-a produs în aprilie, dar candidatura Suediei a fost blocată de Turcia şi Ungaria. Majoritatea statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice au ratificat rapid protocolul de aderare a Suediei, însă Ankara a invocat temeri legate mai ales de cooperarea în domeniul securităţii.

După presiuni care au durat mai multe luni, Erdogan afirmase, după summitul de la Vilnius din 11-12 iulie, că în luna octombrie va înainta parlamentului turc, la reluarea activităţii acestuia după vacanţa de vară, ratificarea aderării Suediei la NATO.

7
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?