Transnistria stiri: 1358
Eurovision stiri: 499

Comisarul european pentru Agricultură cere prelungirea restricţiilor la importurile de cereale din Ucraina

1 sep. 2023,, 12:28   Externe
2877 0

Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, a declarat că interzicerea importurilor de cereale ucrainene ar trebui prelungită pînă la sfîrșitul anului. Afirmațiile sale contravin însă punctului de vedere al Comisiei Europene, transmite Euronews.

Pe 2 mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vînzările interne de grîu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţînd în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie, transmite jurnal.

După ce război a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, mari cantităţi din cerealele ţării - care sînt mai ieftine decît recoltele UE - au rămas în Europa Centrală şi de Est (CEE), din cauza blocajelor logistice, afectînd preţurile şi vînzările pentru fermierii locali.


Săptămîna trecută, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţara sa se opune cu fermitate oricăror restricţii la importurile de cereale impuse de ţările vecine, după ce vor expira restricţiile UE, în 15 septembrie, scrie Agerpres.

Alte state membre UE, cum ar fi Germania şi Franţa, şi-au exprimat îngrijorarea privind impactul restricţiilor asupra integrităţii pieţei unice europene.

Comisia Europeană, care a negociat acordul în încercarea de a preveni măsuri de retorsiune necoordonate din partea statelor membre din Europa de Est, a insistat că se va renunţa la interdicţie pe 15 septembrie şi apoi eforturile vor viza îmbunătăţirea capacităţii de transport şi depozitare, precum şi a infrastructurii.

Dar joi Wojciechowski, care este polonez, a contrazis politica Executivului comunitar şi a sprijinit explicit prelungirea interdicţiei pînă la finalul anului.

„Observaţia mea este că această interdicţie locală funcţionează bine, au fost oprite importurile directe către aceste cinci state, dar am văzut şi consecinţe negative, în general, pentru piaţa UE, deoarece importurile au continuat către alte ţări care au nevoie de cereale ucrainene, cum ar fi Spania, Italia şi Ţările de Jos", le-a spus Wojciechowski parlamentarilor europeni.

Acesta a adăugat: „Ne putem aştepta - aceasta este observaţia mea - ca în cazul în care interdicţia nu va fi prelungită să avem aceeaşi problemă pe care am avut-o înainte în cazul celor cinci ţări".

Deschiderea completă a pieţei sau închiderea ei reprezintă "extreme diferite" şi a sugerat în schimb o a treia opţiune posibilă, în care să fie menţinută interdicţia temporară, dar să fie acordat sprijin financiar suplimentar pentru a susţine transportul.

Conform comisarului, doar 2% - 3% din cerealele ucrainene sînt transportate către ţări din afara UE, inclusiv în Africa, deoarece costurile de transport sînt prea ridicate, astfel încît operaţiunea "nu este viabilă economic". În consecinţă, majoritatea cerealelor rămîn pe piaţa europeană.

„Aceasta este principala barieră: transportul nu funcţionează bine", a declarat Wojciechowski.

Acesta a prezentat un nou program de subvenţii pentru a ajuta firmele din Ucraina să-şi aducă vapoarele cu cereale spre porturile UE şi să le vîndă pe plan global. Subvenţiile ar trebui să fie în valoare de 20 - 30 euro pe tona de cereale, în funcţie de destinaţia finală. Astfel ar rezulta un program de 600 milioane de euro, plătit din bugetul UE, pentru a facilita transportul a 20 milioane de tone pînă la finalul anului, a explicat oficialul.

5
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?